Διεθνής πίεση για Ασωπό

26 10 2007

Διεθνής πίεση για Ασωπό

Οι «Φίλοι της Γης» κινητοποιούνται για λύση στο πρόβλημα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Εύη Σαλτού

«Έχω παλέψει την ίδια μολυσματική ουσία σε πολύ μικρότερες ποσότητες εδώ στην Αμερική, η περίπτωση όμως του Ασωπού είναι κάτι που ξεπερνά τον ανθρώπινο νου», λέει η γνωστή Αμερικανίδα δικηγόρος Έριν Μπρόκοβιτς

«Πρέπει να πάρουμε θέση κατά του εξασθενούς χρωμίου. Έχω παλέψει την ίδια μολυσματική ουσία σε πολύ μικρότερες ποσότητες εδώ στην Αμερική, η περίπτωση όμως του Ασωπού είναι κάτι που ξεπερνά τον ανθρώπινο νου. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για τους Έλληνες είναι να γίνουμε μοχλός πίεσης στην ελληνική κυβέρνηση».

Η γνωστή Αμερικανίδα δικηγόρος Έριν Μπρόκοβιτς, όπως είχε δεσμευθεί στα «ΝΕΑ» πριν από περίπου ένα μήνα, κινεί τις διαδικασίες ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα του Ασωπού. Προσυπογράφει μάλιστα μαζί με τον παγκόσμιο περιβαλλοντικό οργανισμό «Φίλοι της Γης», μία ανακοίνωση η οποία κυκλοφόρησε χθες στο Ίντερνετ. «Τοξική κρίση στην Ελλάδα. Απαιτείται διεθνής πίεση για τον Ασωπό. Άνθρωποι σε ένα σύγχρονο κράτος πεθαίνουν από μια κατάσταση που μπορεί να προβλεφθεί και να διορθωθεί», τονίζει ο παγκόσμιος περιβαλλοντικός οργανισμός «Φίλοι της Γης». Μάλιστα, ύστερα από παραίνεση της γνωστής δικηγόρου, οι υπεύθυνοι της οργάνωσης ανέβασαν στην ιστοσελίδα τους φωτογραφίες από τον… κόκκινο ποταμό αλλά και στοιχεία για τη μεγάλη συγκέντρωση εξασθενούς χρωμίου που βρέθηκε στο νερό των Οινοφύτων.

Στο περιβαλλοντικό site γίνεται λόγος για εξωφρενική κατάσταση, στην οποία όμως δεν έχει δοθεί ακόμα λύση από την ελληνική κυβέρνηση. Όπως αναφέρεται, οι κάτοικοι των Οινοφύτων συνεχίζουν να πίνουν μολυσμένο νερό παρ΄ όλο που έχουν περάσει αρκετοί μήνες από τη στιγμή που το θέμα έγινε γνωστό.

Προσθέτουν δε ότι οι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι της περιοχής αρρωσταίνουν και μάλιστα η περιβαλλοντική οργάνωση παραθέτει το ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο στην περιοχή των Οινοφύτων, το οποίο από 6% τις προηγούμενες δεκαετίες έφθασε σε 32%, με βάση ελληνικές δημοσιεύσεις. Αυτό είναι το αποτέλεσμα, όπως αναφέρεται, της ανεξέλεγκτης ρύπανσης του ποταμού από τις τουλάχιστον 85 βιομηχανίες, οι οποίες σπάνια ελέγχονται. «Περισσότερο από 400.000 φορές μεγαλύτερη η ποσότητα του χρωμίου 6 που βρέθηκε στην Ελλάδα από αυτή που θα έπρεπε να υπάρχει κανονικά στα υπόγεια ύδατα», επισημαίνει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση η κ. Μπρόκοβιτς.

Η διάσημη δικηγόρος στο τέλος της ανακοίνωσης προτρέπει τους φίλους και υποστηρικτές του περιβαλλοντικού οργανισμού «Φίλοι της Γης» στην Αμερική να στηρίξουν τις προσπάθειες ώστε να δοθεί λύση στην υπόθεση του Ασωπού. Μάλιστα, στην ιστοσελίδα υπάρχει ειδική φόρμα στην οποία οι διαδικτυακοί επισκέπτες καλούνται να στείλουν μήνυμα στον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα για να «πιέσει» την ελληνική κυβέρνηση.

 

http://www.tanea.gr/Article.aspx?d=20070927&nid=6155478

 


Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: