Δέσμευση για καθαρό νερό… ως δώρο εορτών

26 10 2007

EΛΛAΔA Hμερομηνία δημοσίευσης: 09-10-07

Δέσμευση για καθαρό νερό… ως δώρο εορτών
Υδροδότηση από ΕΥΔΑΠ στην περιοχή Οινοφύτων
Του Γιωργου Λιαλιου

Το στοιχειωδώς αυτονόητο, δηλαδή καθαρό πόσιμο νερό θα είναι το… χριστουγεννιάτικο δώρο της Πολιτείας στους κατοίκους των Οινοφύτων και της Αυλίδας. Οπως αποφασίστηκε χθες σε σύσκεψη στο ΥΠΕΧΩΔΕ, έως το τέλος του έτους θα ολοκληρωθούν τα έργα σύνδεσης των περιοχών με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ. Ταυτόχρονα θα εκπονηθεί μελέτη για την υδροδότηση και άλλων προληματικών περιοχών της Βοιωτίας από το Μόρνο.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Σταύρου Καλογιάννη, του προέδρου της ΕΥΔΑΠ κ. Κώστα Κωστούλα, του γ.γ. Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Βαγγ. Μπαλτά, του νομάρχη Βοιωτίας κ. Κλέαρχου Περγαντά και δημάρχων της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια αυτής της Παρασκευής, προκειμένου να συζητηθεί το τεχνικό κομμάτι της υδροδότησης όσων πόλεων και οικισμών της περιοχής του Ασωπού αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ποιότητα του νερού.

Πιο συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Καλογιάννης ανακοίνωσε στους δημάρχους Οινοφύτων και Αυλίδας ότι μέχρι τα Χριστούγεννα αναμένεται οι δύο περιοχές να συνδεθούν με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ. Για τον λόγο αυτό θα δημοπρατηθούν από τους δήμους (με χρηματοδότηση του ΥΠΕΧΩΔΕ) η κατασκευή ορισμένων συμπληρωματικών έργων, ανάμεσα στα οποία η κατασκευή δύο ταχυδιυλιστηρίων. Με την ολοκλήρωση των έργων, που έχουν συνολικό προϋπολογισμό περί τα 2 εκατ. ευρώ, Οινόφυτα και Αυλίδα θα υδροδοτούνται μέσω των κεντρικών αγωγών της ΕΥΔΑΠ από το Μόρνο.
Ταυτόχρονα συζητήθηκαν οι τεχνικές λεπτομέρειες της επανασύνδεσης του Ωρωπού, του Χαλκουτσίου και των λοιπών οικισμών της περιοχής με τις πηγές της Μαυροσουβάλας. Η συγκεκριμένη υπόθεση θεωρείται ευκολότερη, καθώς η υποδομή υπάρχει, αφού οι οικισμοί της περιοχής υδροδοτούνταν από τη Μαυροσουβάλα στο παρελθόν προτίμησαν όμως τη χρήση τοπικών πηγών λόγω μικρότερου κόστους. Το ΥΠΕΧΩΔΕ και η ΕΥΔΑΠ πρόκειται επίσης να εξετάσουν την αύξηση της παροχής νερού στο Σχηματάρι, που είναι από χρόνια συνδεδεμένο στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ και έχει εκφράσει ανάλογο αίτημα.

Τέλος, το ΥΠΕΧΩΔΕ θα αναθέσει μελέτη για την υδροδότηση της ευρύτερης περιοχής και τη διασύνδεση των σχετικών υποδομών. Η μελέτη θα αφορά την οριστική σύνδεση των περιοχών του Ασωπού με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ. Στη μελέτη αυτή θα εξεταστεί και η σύνδεση της Τανάγρας, που εξέφρασε προσφάτως σχετικό αίτημα. Η υδροδότηση της Τανάγρας, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν ήταν δυνατόν να βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή» έργων καθώς δεν έχουν εκπονηθεί οι απαραίτητες περιβαλλοντικές και τεχνικές μελέτες, όπως έχει γίνει στις περιπτώσεις άλλων πόλεων της Βοιωτίας.

 

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_561098_09/10/2007_244428

 


Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s




Αρέσει σε %d bloggers: