Ένα ποτήρι… θάνατο πίνουν στα Οινόφυτα

26 10 2007

ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΝΕΡΟ

Ένα ποτήρι… θάνατο πίνουν στα Οινόφυτα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Εύη Σαλτού

ΜΟΝΟ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΟ νερό θα πίνουν από δω και πέρα οι κάτοικοι των Οινοφύτων Βοιωτίας, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους, το νερό κρίθηκε ακατάλληλο.
Όπως προέκυψε από τις αναλύσεις, η συγκέντρωση χρωμίου στο νερό ξεπερνούσε κατά πολύ το επιτρεπτό όριο, ενώ και η ποσότητα συγκέντρωσης νιτρικών- 69 mg/ l αντί 50 mg/ l- υπερέβαινε τα επιτρεπόμενα όρια για την ασφάλεια της δημόσιας υγείας. Μάλιστα, αυξημένο ποσοστό μολύβδου εμφανίστηκε σύμφωνα με το Γενικό Χημείο του Κράτους και σε γεώτρηση της περιοχής, η οποία όμως χρησιμοποιείται μόνο σε έκτακτες ανάγκες, κυρίως πυρόσβεσης. «Από τον Φεβρουάριο κάνουμε συνεχείς μετρήσεις στον ποταμό Ασωπό, γνωρίζοντας τα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής μας. Στις προηγούμενες περιπτώσεις όμως, τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών ήταν ή ακριβώς στο όριο ή λίγο πιο κάτω», λέει στα «ΝΕΑ» ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Οινοφύτων και βιολόγος, κ. Ξενοφών Τσιτσώνης.

Το δείγμα του νερού εστάλη από τον δήμο πριν από δύο εβδομάδες και τα αποτελέσματα άργησαν να βγουν, καθώς για τις μετρήσεις του χρωμίου χρειάστηκαν 12 μέρες. «Είναι γνωστό το πρόβλημα, καθώς στον ποταμό αδειάζουν τα λύματά τους οι βιομηχανίες της περιοχής, οι οποίες μάλιστα δεν λειτουργούν τους βιολογικούς καθαρισμούς. Μιλάμε για περισσότερους από 30.000 κατοίκους που κινδυνεύει η ζωή τους αν συνεχίσουν να πίνουν το νερό, καθώς τα στοιχεία που διεγνώσθησαν είναι άκρως τοξικά. Γι΄ αυτό και ομόφωνα εγκρίναμε το ψήφισμα, βάσει του οποίου το νερό χαρακτηρίζεται μη πόσιμο». Όπως αναφέρει ο κ. Τσιτσώνης, η μόνη λύση στο τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει τώρα ο δήμος είναι η άμεση σύνδεση του τοπικού δικτύου ύδρευσης με αυτό της ΕΥΔΑΠ. «Έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες γι΄ αυτή τη σύνδεση εδώ και τέσσερις μήνες και θα πρέπει να περιμένουμε άλλον ενάμιση χρόνο, μέχρι το φθινόπωρο του 2008. Ελπίζουμε όμως ότι λόγω της κατάστασης θα γίνει άμεσα».

 

http://www.tanea.gr/Article.aspx?d=20070809&nid=5485661

 

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: