«Ελεος! Ας μας απαντήσουν για το νερό»

26 10 2007

EΛΛAΔA Hμερομηνία δημοσίευσης: 27-09-07

«Ελεος! Ας μας απαντήσουν για το νερό»
Λινα Γιανναρου

Ενα απλό ερώτημα έθεσε στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Οινοφύτων Μιχάλης Γιαλούρης σχολιάζοντας την είδηση ότι -μετά τα Οινόφυτα, τον Ωρωπό, τη Θήβα και την Αυλίδα- η τοξική ουσία εξασθενές χρώμιο ανιχνεύθηκε και στο νερό της Τανάγρας: «Τοξινώνεται ένας ολόκληρος πληθυσμός. Εάν αυτό δεν είναι θέμα για το οποίο πρέπει να επιληφθεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, τότε ποιο είναι;»

Προς το παρόν, πάντως, αναμένεται η απάντηση του υπουργείου Υγείας και της αρμόδιας Υγειονομικής Υπηρεσίας της Νομαρχίας Βοιωτίας στο αίτημα του Δήμου Τανάγρας να δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες στον πληθυσμό μετά τις ανησυχητικές αναλύσεις του νερού. «Να μας πουν τι πρέπει να κάνουμε. Να το πίνουμε; Να μην το πίνουμε; Να σφραγίσουμε τις γεωτρήσεις;», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος κ. Παναγιώτης Κυριακού. Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο του Γενικού Χημείου του Κράτους, τα δείγματα νερού και από τις τέσσερις γεωτρήσεις από τις οποίες υδρεύεται ο δήμος, βρέθηκαν επιβαρυμένα με βαρέα μέταλλα, νιτρικά και άλλες ουσίες «εντός των ορίων». Ωστόσο, σε μια περίπτωση, αυτή του δημοτικού διαμερίσματος Ασωπείας ανιχνεύθηκε εξασθενές χρώμιο με περιεκτικότητα 48 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο. Υπενθυμίζεται ότι δεν έχει θεσπιστεί όριο ασφαλείας για τη συγκεκριμένη ουσία, η οποία έχει καταχωρηθεί στις καρκινογόνες.

Αναλύσεις νερού έγιναν και σε παλαιά πηγή της περιοχής (άνω των 100 χρόνων), από την οποία οι κάτοικοι έπαιρναν νερό τόσο για κατανάλωση όσο και για οικιακή χρήση. Οι μετρήσεις έδειξαν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά. Ηδη ο δήμαρχος τοποθέτησε στο σημείο πινακίδα με την οποία προειδοποιεί τους πολίτες ότι το νερό είναι ακατάλληλο προς πόσιν.

«Είμαι βέβαιος ότι αντίστοιχα θέματα θα «ξεσπάσουν» και σε άλλες περιοχές που αντλούν νερό από τον συγκεκριμένο υδροφόρο ορίζοντα», σημειώνει ο κ. Γιαλούρης. «Η ρύπανση έχει εξαπλωθεί. Κανείς όμως δεν ασχολείται με αυτήν. Οι αρχές προσπαθούν μόνο να λύσουν το πρόβλημα ύδρευσης των διάφορων περιοχών».

Σύμφωνα με επιχειρηματίες των Οινοφύτων, πάντως, οι «ράμπο» Περιβάλλοντος έχουν ξεκινήσει εντατικούς ελέγχους στις βιομηχανίες της περιοχής. «Σαν κάτι να έχει αλλάξει αυτή τη φορά», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

 

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_500172_27/09/2007_242978

 

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: