Στη σύγχρονη ιστορία του Ασωπού καθρεφτίζεται η πολυσύνθετη νεοελληνική παθογένεια

25 10 2007

EΛΛAΔA Hμερομηνία δημοσίευσης: 23-08-06

Ασωπός, το ποτάμι λυμάτων…
Στη σύγχρονη ιστορία του καθρεφτίζεται η πολυσύνθετη νεοελληνική παθογένεια

Του Γιαννη Ελαφρου

Φαντάζεστε ένα ποτάμι να χαρακτηρίζεται επισήμως αγωγός λυμάτων εργοστασίων; Και μάλιστα ένας ποταμός που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την Αθήνα και καταλήγει σε θαλάσσια παράλια που κολυμπούν οι πολίτες και ξεκουράζονται χιλιάδες πουλιά, στον δεύτερο πιο σημαντικό υγρότοπο της Αττικής; Κι όμως υπάρχει! Πρόκειται για τον Ασωπό ποταμό, ο οποίος ξεκινά από τον Κιθαιρώνα και εκβάλλει στο νότιο Ευβοϊκό, ανάμεσα στον Ωρωπό και το Χαλκούτσι. Το αρχικό χτύπημα δόθηκε από διάταγμα της δικτατορίας το 1969, το οποίο χαρακτήρισε τον Ασωπό «αγωγό παροχέτευσης επεξεργασμένων λυμάτων εργοστασίων». Το δραματικό είναι ότι η Ελλάδα του «εκσυγχρονισμού και των μεγάλων έργων», όχι μόνο διατήρησε τον νόμο, αλλά διατήρησε και επαύξησε τον νόμο της ζούγκλας που επέβαλαν οι βιομηχανίες που αναπτύχθηκαν άναρχα στην περιοχή και ρίχνουν τα υγρά τους απόβλητα στο ποτάμι.

Μαζί με τα λύματα ξεχειλίζει και η οργή των κατοίκων του Ωρωπού και των άλλων θιγόμενων περιοχών. Ηδη εκατοντάδες κάτοικοι ύστερα από πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού συγκεντρώθηκαν στη γέφυρα του Χαλκουτσίου το προηγούμενο Σάββατο.

Ανεπανόρθωτα
«Δεν αντέχεται η κατάσταση, μολύνεται ανεπανόρθωτα η θάλασσα, όπου κολυμπάει η μισή Αθήνα και ο υδροφόρος ορίζοντας», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Χρήστος Παναγόπουλος. Σειρά παλαιότερων μετρήσεων κατέγραψαν την υψηλή περιεκτικότητα των νερών του ποταμού σε ρυπογόνους παράγοντες.
Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, επισημαίνει ο ίδιος, λόγω των νέων εργοστασίων και των επεκτάσεων των παλιών. Μεγάλο μέρος από τις περίπου 200 βιομηχανίες, που βρίσκονται στις όχθες του Ασωπού και δημιουργούν υγρά απόβλητα δεν διαθέτουν καν εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων. Ακόμα πιο προκλητικό είναι το γεγονός ότι αρκετές άλλες, καρπώθηκαν την επιδότηση κατασκευάζοντας τις εγκαταστάσεις, αλλά δεν τις λειτούργησαν ποτέ! «Γιατί να ξοδέψουν έστω και ένα ευρώ οι βιομήχανοι όταν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους στο ποτάμι…», σχολιάζει ο κ. Παναγόπουλος.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, όπως κατέγραψε το από αέρος ρεπορτάζ της τηλεόρασης του «ΣΚΑΪ», στην περιοχή υπάρχουν και δύο ανεξέλεγκτες χωματερές στερεών απορριμμάτων!
Δυστυχώς, απέναντι σε αυτήν τη βάρβαρη υποβάθμιση του περιβάλλοντος, η πολιτεία εμφανίζεται για μια ακόμα φορά ανεπαρκής, έως και συνένοχη.

«Μέχρι πέρυσι η Νομαρχία Βοιωτίας διέθετε έναν υπάλληλο για να ελέγχει 600 εργοστάσια! Τι να προλάβει άραγε», αναρωτιέται ο κ. Παναγόπουλος. Σήμερα έχει δύο, που προφανώς δεν επαρκούν…
Αλλά και τα πρόστιμα που επιβάλλονται «είναι τόσο χαμηλά ποι οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων προτιμούν να τα πληρώνουν και να συνεχίζουν να παρανομούν», λέει στην «Κ» ο κ. Θανάσης Κατσιγιάννης, επικεφαλής της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής. Με πρωτοβουλία της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής ασκήθηκαν διώξεις κατά επιχειρήσεων, αλλά η όλη διαδικασία καθυστερεί και η ρύπανση συνεχίζεται. Χαρακτηριστικό της ανεξέλεγκτης κατάστασης είναι ότι το Προεδρικό Διάταγμα για τη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης του Ασωπού δεν έχει ακόμα εγκριθεί, αν και έχει ανακοινωθεί εδώ και μια δεκαετία…

Οι Σύλλογοι του Ωρωπού ζητούν να δημιουργηθεί ένας κεντρικός βιολογικός καθαρισμός, όπου θα συγκεντρώνονται τα επεξεργασμένα λύματα των εργοστασίων μαζί με ορισμένες ακάλυπτες αστικές περιοχές (π.χ. Αυλώνας). «Πρόκειται για έργο εθνικής σημασίας, που πρέπει να προκρίνει το ΥΠΕΧΩΔΕ. Υπήρχε και σχετική μελέτη του Πολυτεχνείου, από το 1997, η οποία όμως έμεινε στα συρτάρια», τονίζει ο κ. Παναγόπουλος.

Αθλια κατάσταση
«Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να συνεχιστεί η σημερινή άθλια κατάσταση», υπογραμμίζει και ο κ. Κατσιγιάννης. «Κατά τη γνώμη μου χρειάζεται επικαιροποίηση και εφαρμογή της μελέτης του Πολυτεχνείου». Ταυτόχρονα, η επιτροπή της Βουλής κατέληξε σε σύνολο μέτρων, όπως η ίδρυση και στελέχωση Γραφείου Περιβάλλοντος Οινοφύτων – Σχηματαρίου, το καθάρισμα της κοίτης του Ασωπού, η ενεργοποίηση του Φορέα Διαχείρισης του ποταμού, η ταυτοποίηση των αγωγών με τις επιχειρήσεις (καθώς τώρα κανείς δεν γνωρίζει ποιος χύνει τι στο ποτάμι), η εγκατάσταση αισθητήρων για διαρκή παρακολούθηση, η αναθεώρηση των περιβαλλοντικών όρων, ο εκσυγχρονισμός των προστίμων.
Η ανησυχία των κατοίκων διογκώνεται από την απόφαση δημιουργίας Βιομηχανικής Περιοχής στην Τανάγρα, με στόχο να υποδεχθεί έως και 300 εργοστάσια. «Οι πολίτες δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από τη σχεδιαζόμενη ΒΙΠΕ της Τανάγρας», σημειώνει ο κ. Κατσιγιάννης. «Θα πρόκειται για οργανωμένο χώρο, με διαχείριση των αποβλήτων κ.λπ.». Οι κάτοικοι, όμως, έχοντας πικρή εμπειρία από τις δεκαετίες βάρβαρης «ανάπτυξης» και κατάρριψης όλων των υποσχέσεων περιβαλλοντικής προστασίας δυσπιστούν• και όχι αβάσιμα…

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_680695_23/08/2006_195002

 


Ενέργειες

Πληροφορίες

One response

14 01 2008
Απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το χρώμιο σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΝ κ. Παπαδημούλη « Asopos SOS

[…] στα ίδια και σε μεγαλύτερα επίπεδα. Με δεδομένη την ανεπάρκεια ελεγκτικού προσωπικού κατά πόσο είμαστε διατεθειμένοι να επαφιόμαστε στην […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: