Πώς είδαν την απόφαση οι αρμόδιοι

25 10 2007

EΛΛAΔA Hμερομηνία δημοσίευσης: 24-06-07

Πώς είδαν την απόφαση οι αρμόδιοι
Η «Κ» ζήτησε από τους νομάρχες Ανατολικής Αττικής και Βοιωτίας, τον δήμαρχο Ωρωπίων, εκπροσώπους των κατοίκων, αλλά και από αρμόδιους για την προστασία του περιβάλλοντος (τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ και τον πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής) να σχολιάσουν την απόφαση του δικαστηρίου και το τι αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί.

Σταύρος Καλογιάννης*
28 έλεγχοι στον Ασωπό
Αμεση προτεραιότητά μας, ως ΥΠΕΧΩΔΕ, είναι η προστασία και αναβάθμιση των υδατικών πόρων της χώρας, με συστηματική παρακολούθηση της ποιότητας των υδάτων στο πλαίσιο της Οδηγίας 2000/60, όπως και η κατάρτιση Εθνικών Προγραμμάτων και διαχειριστικών Σχεδίων ανά λεκάνη απορροής ποταμού.
Παράλληλα, εντατικοποιούνται οι επιθεωρήσεις για τον έλεγχο της τήρησης των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων και της περιβαλλοντικής νομοθεσίας σε εθνικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί έλεγχοι σε πολλά ποτάμια οικοσυστήματα της χώρας (Πηνειό, Καλαμά, Αραχθο, Κηφισό κ.λπ.). Ειδικότερα για τον Ασωπό, οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος πραγματοποίησαν την τελευταία τριετία 28 ελέγχους σε δραστηριότητες που αναπτύσσονται κατά μήκος του ποταμού και έχουν εισηγηθεί την επιβολή προστίμων ύψους 370.000 ευρώ. Για την 4η προγραμματική περίοδο (2007-2013) ετοιμάζουμε ολοκληρωμένες δράσεις για την απορρύπανση των ποταμών, συμπεριλαμβανομένου του Ασωπού.
* Ο Στ. Καλογιάννης είναι υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ

Θανάσης Κατσιγιάννης*
Αλλαγή θεσμικού πλαισίου
Εμείς σαν Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής έχουμε επανειλημμένως τονίσει ότι υπάρχει άμεση ανάγκη τροποποίησης του θεσμικού πλαισίου όσον αφορά τα πρόστιμα για όσους ρυπαίνουν το υδάτινο περιβάλλον. Είναι επίσης απαραίτητο να υπάρχει πρόβλεψη από τον νόμο για τις διάφορες κατηγορίες ρύπανσης, τόσο σε ποσοτικό όσο και σε ποιοτικό επίπεδο. Να μην δίνεται δηλαδή η δυνατότητα υποκειμενικής κρίσης του ελεγκτή στην επιβολή προστίμων. Χρειάζεται επίσης να δοθεί η δυνατότητα να επιβάλλονται πολλαπλάσια πρόστιμα όταν η ίδια παράβαση επαναλαμβάνεται. Ολα αυτά σήμερα είναι ρευστά. Ομοίως, το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Πρέπει να τους δώσει τη δυνατότητα να είναι πιο αποτελεσματικοί. Ειδικά για τον Ασωπό, πρέπει άμεσα να υλοποιηθούν τα έργα για την αντιμετώπιση της ρύπανσης, όπως και να στελεχωθεί το Γραφείο Περιβάλλοντος στα Οινόφυτα, ώστε να πραγματοποιούνται εντατικοί έλεγχοι.
* Ο κ. Θ. Κατσιγιάννης είναι βουλευτής Αττικής της Ν.Δ. και πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής.

Χρήστος Παναγόπουλος*
Αστείες ποινές – πρόστιμα
Αστείες είναι οι ποινές φυλάκισης των 6-9 μηνών και τα πρόστιμα της τάξεως των 3.000-5.000 ευρώ που επιβλήθηκαν στους 6 από τους 18 κατηγορουμένους. Επιπλέον, ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι οι 10 από τους 18 που κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου ήταν ανεύθυνοι υπάλληλοι. Το γεγονός πάντως ότι, μετά από 40 περίπου χρόνια, τιμωρήθηκαν έστω και με αυτές τις ποινές μερικοί από αυτούς που εγκληματούν κατ’ εξακολούθηση κατά του ποταμού, μας γεμίζει ικανοποίηση. Παρήγορο είναι ακόμη ότι τη μάχη για την απορρύπανση του ποταμού και της θάλασσας τη δίνουν από κοινού οι κάτοικοι, οι σύλλογοι που τους εκπροσωπούν, ο Δήμος Ωρωπίων και η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής. Μάλιστα, μετά την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ για τη ΒΙΠΕ Τανάγρας, προγραμματίζονται νέες, πρωτόγνωρες κινητοποιήσεις με αίτημα τη χρηματοδότηση για εγκατάσταση κεντρικής μονάδας τριτοβάθμιας επεξεργασίας, όπως προέβλεπε η μελέτη του Πολυτεχνείου που εκπονήθηκε το 1997, με εντολή του τότε υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Κώστα Λαλιώτη για τον σκοπό αυτό. Σε αντίθετη περίπτωση, θα ζητήσουμε τον αποχαρακτηρισμό του Ασωπού από αποδέκτη βιομηχανικών αποβλήτων.
* Ο κ. Χρ. Παναγόπουλος είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού.

Γιώργος Γαβριήλ*
Βήμα προς τη λύση

Η απόφαση του δικαστηρίου της Θήβας, που έκρινε ενόχους έξι βιομήχανους, και η εντολή του να βρεθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι της λειτουργίας των υπολοίπων εργοστασίων ώστε να δικασθούν, αποτελεί δικαίωση του αγώνα μας και ένα μεγάλο βήμα προς τη λύση του προβλήματος της περιοχής μας. Στόχος μας, η αλλαγή του χουντικού νόμου που επέτρεψε στις βιομηχανίες να ρίχνουν τα απόβλητά τους σ’ έναν ιστορικό ποταμό. Ο αγώνας μας δεν θα σταματήσει. Πρέπει επιτέλους η κυβέρνηση να καταλάβει πως έχει την κύρια ευθύνη και να πάρει μέτρα. Ο Ασωπός πρέπει να απορρυπανθεί. Υπάρχουν μελέτες και χώρος για την εγκατάσταση ενός σύγχρονου βιολογικού καθαρισμού. Από τα χρήματα φορολόγησης αυτών των εργοστασίων ας διατεθεί ένα μικρό ποσό για τη διάσωση του ιστορικού ποταμού.
* Ο κ. Γ. Γαβριήλ είναι δήμαρχος Ωρωπίων.

Κλέαρχος Περγαντάς*
Απόφαση-σταθμός
Η απόφαση του δικαστηρίου της Θήβας είναι σταθμός. Οι βιομήχανοι της παρασώπιας περιοχής θα πρέπει να αναλογιστούν τις ευθύνες τους. Εμείς σαν Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση λέμε ναι στην ανάπτυξη, αλλά αυτή η ανάπτυξη να είναι αειφόρος. Περιμένουμε από τον υπουργό κ. Γιώργο Σουφλιά να υλοποιήσει τη δέσμευσή του για κατασκευή μονάδας επεξεργασίας λυμάτων στην περιοχή, ώστε να έχουμε οριστική λύση στο πρόβλημα.
* Ο κ. Κ. Περγαντάς είναι νομάρχης Βοιωτίας.

Λεωνίδας Κουρής*
Κενά στη νομοθεσία
Για πρώτη φορά έχουμε καταδικαστική απόφαση για τη ρύπανση του Ασωπού και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Ταυτόχρονα όμως η απόφαση αναδεικνύει και τα σημαντικά κενά που υπάρχουν στην περιβαλλοντική νομοθεσία. Η Πολιτεία έχει χρέος να καλύψει άμεσα αυτές τις ελλείψεις. Η αυτοδιοίκηση και οι συλλογικοί φορείς της περιοχής θα συνεχίσουμε τον αγώνα τόσο για τη σωστή λειτουργία των βιομηχανικών μονάδων όσο και την προώθηση των απαραίτητων έργων, που επί μια και πλέον δεκαετία έχουν εξαγγελθεί χωρίς όμως να υλοποιηθούν.
* Ο κ. Λ. Κουρής είναι νομάρχης Ανατολικής Αττικής

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_125279_24/06/2007_231738

 

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: