Ο Ασωπός άνοιξε δρόμο και για άλλα ποτάμια

25 10 2007

EΛΛAΔA Hμερομηνία δημοσίευσης: 21-06-07

Ο Ασωπός άνοιξε δρόμο και για άλλα ποτάμια
Απόφαση-πρόκριμα για ρυπαρές βιομηχανίες

Την ώρα που γινόταν γνωστή η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελειοδικών Θήβας για την υπόθεση ρύπανσης του Ασωπού, τα καφενεία στα Οινόφυτα, τον Ωρωπό και τις υπόλοιπες περιοχές από όπου περνάει (και μολύνει) ο ποταμός ήταν γεμάτα. Το θέμα κυριαρχούσε στα πηγαδάκια. «Μα, με λίγους μήνες με αναστολή πληρώνεται η υγεία μας;», αναρωτιούνταν κάποιοι. «Τουλάχιστον, για πρώτη φορά είδαμε να καταδικάζονται υπεύθυνοι», απαντούσαν άλλοι. «Μα τι λέτε τώρα, έχετε δει το ποτάμι σήμερα;»

Την παραπάνω εικόνα μετέφερε στην «Κ» ο βιοχημικός, δημοτικός σύμβουλος Οινοφύτων και πρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Θανάσης Παντελόγλου. Οπως λέει, η δίκη ήρθε και πέρασε, το έγκλημα όμως παραμένει. «Το ποτάμι και σήμερα και χθες και κάθε μέρα είναι βρώμικο. Το χρώμα του είναι μελιτζανί, αλλού βγάζει ατμούς, παντού βρωμάει. Το νερό που πίνουμε έχει χρώμιο. Το θέμα δηλαδή δεν τελειώνει με μια δικαστική απόφαση. Το σίγουρο όμως είναι ότι η δίκη άνοιξε επιτέλους το θέμα, το έκανε γνωστό. Ο κόσμος είναι τώρα αποφασισμένος να αγωνιστεί μέχρι τέλους».

Ολοι συμφωνούν πάντως ότι η «δίκη των 18» για τη ρύπανση του Ασωπού δεν έφερε μόνο το θέμα στην επιφάνεια, αλλά αποκάλυψε με τον πλέον γλαφυρό τρόπο την αδυναμία της Πολιτείας να προστατεύσει τους πολίτες από την ασυδοσία ορισμένων βιομηχάνων. Τα αρμόδια όργανα, όχι μόνο δεν ήταν σε θέση να εξασφαλίσουν ότι οι μονάδες λειτουργούν τους βιολογικούς τους καθαρισμούς (για τους οποίους σημειώνεται ότι έχουν επιδοτηθεί) και δεν ρίχνουν ανεπεξέργαστα τα απόβλητά τους στον ποταμό, αλλά δεν κατάφεραν ούτε να οδηγήσουν τους σωστούς ανθρώπους στο εδώλιο του κατηγορουμένου! Η αρμόδια νομαρχιακή υπάλληλος που επιφορτίστηκε με το έργο της καταγραφής των προέδρων και διευθύνοντων συμβούλων των βιομηχανιών στις οποίες καταγράφηκε υπέρβαση των επιτρεπόμενων ορίων στα απόβλητά τους, δέχθηκε καλή τη πίστει τα ονόματα που της παρουσίασαν δίχως να ζητήσει τα απαραίτητα ΦΕΚ. Το αποτέλεσμα; Οι 10 από τους 18 κατηγορούμενους απαλλάχθηκαν των κατηγοριών διότι την επίμαχη περίοδο 2001-2003 δεν κατείχαν αυτές τις θέσεις.

«Είναι σαφές ότι τα όργανα της Πολιτείας δεν ξέρουν να κάνουν τη δουλειά τους», τονίζει στην «Κ» ο κ. Παναγιώτης Αθανασόπουλος, συνήγορος πολιτικής αγωγής στην επίμαχη δίκη. «Είναι σαν ένας αστυνομικός να θέλει να βεβαιώσει παράβαση και να μην ξέρει να παίρνει τα στοιχεία. Ευτυχώς όμως το δικαστήριο δεν το άφησε έτσι. Διαβίβασε τη δικογραφία στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θηβών, προκειμένου να ασκηθεί δίωξη εναντίον των πραγματικών υπευθύνων. Είμαι βέβαιος ότι οι άνθρωποι αυτοί θα καταδικαστούν επίσης».

Δεν είναι η πρώτη φορά, πάντως, που στην υπόθεση του Ασωπού βιομηχανίες που αποδεδειγμένα ρυπαίνουν γλιτώνουν για τυπικούς λόγους. Οι περισσότεροι από τους κατηγορουμένους στη δίκη της Θήβας είχαν απαλλαγεί το 2003 με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θηβών λόγω παραγραφής του αδικήματος.

Σε κάθε περίπτωση, είναι η πρώτη φορά -40 χρόνια μετά το χαρακτηρισμό του Ασωπού με Π.Δ. ως «αποδέκτη επεξεργασμένων λυμάτων» και 30 χρόνια μετά την έκδοση της κοινής νομαρχιακής απόφασης με την οποία θεσπίστηκαν ανώτατα επιτρεπόμενα όρια για τις διάφορες ουσίες- που άνθρωποι που πήγαν κατηγορούμενοι για υποβάθμιση του περιβάλλοντος καταδικάστηκαν. Δύο από τους κατηγορουμένους καταδικάστηκαν σε 12 μήνες φυλάκιση με αναστολή, δύο σε 9 μήνες και άλλοι δύο σε 5 μήνες, ενώ σε όλους επιβλήθηκαν χρηματικά πρόστιμα.

«Θετική» χαρακτήρισε την έκβαση της δίκης ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Λεωνίδας Κουρής «Ωστόσο, δείχνει ότι το νομοθετικό πλαίσιο θέλει βελτίωση ούτως ώστε και οι ποινές να ανταποκρίνονται στα αδικήματα και οι παραβάτες να μην βρίσκουν παραθυράκια».

H επιβάρυνση στο νερό παραμένει
«Δεν είμαστε ενάντια στη βιομηχανία. Οι μονάδες αυτές έχουν βοηθήσει την περιοχή μας. Οχι όμως να μας ποτίζουν δηλητήριο», λέει στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Οινοφύτων κ. Θανάσης Γιαλούρης. «Η Πολιτεία όμως είναι απούσα. Είναι δυνατόν να διαθέτει δυο υπαλλήλους για τον έλεγχο της περιοχής Οινοφύτων-Σχηματαρίου;»
Οι τελευταίες αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους σε νερό γεωτρήσεων από τις οποίες υδροδοτείται ο δήμος έδειξαν ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση σε νιτρικά, χρώμιο και χλωριώντων από τις προηγούμενες. «Ολα είναι πάνω από τα όρια και όσο τώρα το καλοκαίρι πέφτει ο υδροφόρος ορίζοντας, η κατάσταση επιδεινώνεται».

 

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_392710_21/06/2007_231504

 


Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: