Ασωπός: αγωγός τοξικών λυμάτων

25 10 2007

EΛΛAΔA Hμερομηνία δημοσίευσης: 12-09-06

Ασωπός: αγωγός τοξικών λυμάτων

Ενας ποταμός, κάποτε πηγή ζωής για τη βόρεια Αττική και τη νότια Βοιωτία έχει μετατραπεί σε αγωγό λυμάτων. Ο Ασωπός μεταφέρει στα νερά του τοξικές και καρκινογόνες ουσίες, μολύνοντας εδάφη, υπόγεια νερά και τελικά τον Ευβοϊκό κόλπο. Ολα αυτά χάρη σε μια απόφαση του 1969 και την απουσία επαρκών ελέγχων.

Από το ρέμα του Λάρι στον Αγιο Θωμά, έως την εθνική οδό, ο Ασωπός «βομβαρδίζεται» από τα λύματα δεκάδων επιχειρήσεων που βρίσκονται κοντά στην παρόχθια ζώνη. Οι περισσότερες επιχειρήσεις ρίχνουν ανεπεξέργαστα τα λύματά τους στο ποτάμι, καθώς αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων τους για να μειώσουν το κόστος… Χαρακτηριστικά, το Νοέμβριο του 2004 σε αντλιοστάσια του δήμου Οινοφύτων κοντά στον Ασωπό βρέθηκαν μεγάλες συγκεντρώσεις ιόντων χρωμίου, μολύβδου, νιτρικών και χλωρίου, ουσίες καρκινογόνες και ιδιαίτερα επικίνδυνες για την υγεία.

Οι επιθεωρητές περιβάλλοντος πραγματοποίησαν πέρσι 17 ελέγχους στην περιοχή Οινοφύτων – Σχηματαρίου, κοντά στον Ασωπό: σε δέκα περιπτώσεις εισηγήθηκαν την επιβολή προστίμου (ύψους 204.000 ευρώ), ενώ σε έξι περιπτώσεις η διαδικασία ελέγχων βρίσκεται σε εξέλιξη και σήμερα. Τοπικοί φορείς και σύλλογοι όμως καταγγέλλουν ότι τα πρόστιμα δεν επιβάλλονται ποτέ…

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_859775_12/09/2006_197296


Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: