Αμεσα μέτρα ζητούν όλοι οι βουλευτές

25 10 2007

EΛΛAΔA Hμερομηνία δημοσίευσης: 07-04-07

Αμεσα μέτρα ζητούν όλοι οι βουλευτές

Του Γιωργου Τερζη

Ως ποτάμι των στεναγμών και των αποβλήτων χαρακτήρισε ο κ. Γιώργος Βλάχος τον Ασωπό, όταν η «Κ» «άνοιξε» τον άτυπο κοινοβουλευτικό διάλογο για τον πολύπαθο ποταμό. «Για πολλά χρόνια, πολλοί πέρασαν, πολλοί είπαν και τίποτε δεν βελτιώθηκε», σχολιάζει ο βουλευτής Αττικής της Ν.Δ. στηλιτεύοντας τόσο τον «εγκληματικό εγωισμό» των σύγχρονων Ελλήνων όσο και την κρατική αβελτηρία. Δεδομένου ότι ο ποταμός διασχίζει δύο νομούς, ο κ. Βλάχος εκτιμά ως καθοριστικό το ρόλο του ΥΠΕΧΩΔΕ ώστε να αρθούν τα όποια τοπικιστικά προβλήματα.

Και οι βουλευτές της «άλλης όχθης», αυτοί της Βοιωτίας, ζητούν άμεσα μέτρα. Ενίσχυση του Γραφείου Περιβάλλοντος στην περιοχή Οινοφύτων – Σχηματαρίου, εντατικοποίηση των ελέγχων, αυστηρά πρόστιμα και ίδρυση κεντρικής μονάδας βιολογικού καθαρισμού προτείνει, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής της Ν.Δ. Μιχάλης Γιαννάκης. Ο συντοπίτης του, από το ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Τόγιας αναδεικνύει έναν ακόμη κίνδυνο, την ποιότητα του πόσιμου νερού στην περιοχή. «Το θέμα είναι πολύ σοβαρό διότι πλέον τίθεται θέμα δημόσιας υγείας όλου του υδροδοτούμενου πληθυσμού της περιοχής», υπογραμμίζει ο κ. Τόγιας θέτοντας το ερώτημα «τι απέγινε η δέσμευση που είχε αναλάβει προσωπικά ο κ. Σουφλιάς για την κατασκευή Κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας Βιομηχανικών Αποβλήτων στην περιοχή του Ασωπού;».

«Κάηκαν τα πόδια τους…»
«Οταν εργάτες του Δήμου Οινοφύτων πήγαν να καθαρίσουν αγωγό ομβρίων, τα πόδια τους κάηκαν από τα χημικά…», διηγείται ο βουλευτής Αττικής της Ν.Δ. και πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Θανάσης Κατσιγιάννης. Ο κ. Κατσιγιάννης επισημαίνει την ανάγκη να ενισχυθεί ο αριθμός και ο ρόλος των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, ώστε να «μην αναγκάζονται καθημερινά να τρέχουν στα δικαστήρια ως μάρτυρες». Προσθέτει δε ότι τα πρόστιμα που επιβάλλονται δεν έχουν αποτέλεσμα.

«Πρέπει, με κάθε τρόπο, να πεισθούν οι βιομηχανίες να προχωρήσουν σε σωστή επεξεργασία των λυμάτων», συμφωνεί η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου. Πρόκειται για ένα περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό έλλειμμα με θύματα πανέμορφες περιοχές, όπως ο Ωρωπός και το Συκάμινο αλλά και για ένα μεγάλο πρόβλημα δημόσιας υγείας για όσους κολυμπούν στην περιοχή, προσθέτει. Ως μονόδρομο για την αντιμετώπιση του προβλήματος βλέπει τη δημιουργία Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων για την υποδοχή των βιομηχανικών αποβλήτων ο βουλευτής της Ν.Δ. Θανάσης Μπούρας: «Μέχρι τότε, όμως, δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια αλλά να ενταθούν οι έλεγχοι προκειμένου να μην καταλήγουν στον Ασωπό απόβλητα χωρίς, ούτε καν τη πρωτοβάθμια επεξεργασία από τις ίδιες τις βιομηχανίες».

Να ανακληθεί το Π.Δ.
«Στις όχθες αυτού του ποταμού κάποτε έγινε η μάχη των Πλαταιών, τώρα γίνεται η μάχη των λυμάτων», σχολίασε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΝ Θανάσης Λεβέντης. Κατά την άποψή του θα πρέπει να ανακληθεί το Προεδρικό Διάταγμα που ορίζει τον Ασωπό αγωγό βιομηχανικών λυμάτων, ενώ εκφράζει έντονους φόβους ότι η δημιουργία της βιομηχανικής περιοχής στην Τανάγρα θα οδηγήσει τόνους νέων λυμάτων στο ποτάμι και, τελικά, στον Ευβοϊκό. «Οταν θα αντιληφθούμε ότι έχουμε μόλυβδο στο σώμα μας, μετά 20-30 χρόνια, θα είναι πολύ αργά για όλους», καταλήγει ο, και γιατρός, κ. Λεβέντης.

Το σύνολο των προβληματισμών συμμερίζεται και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Απ. Σταύρου. «Είναι ώρα να βρεθεί λύση, να επανέλθει ο ποταμός στη φυσική του κατάσταση, να μπορούν οι κάτοικοι να τον απολαμβάνουν», σημειώνει χαρακτηριστικά. Επιλέγει, όμως, να δώσει αισιόδοξο τόνο στο κλείσιμο αυτής της άτυπης κοινοβουλευτικής συζήτησης για τον Ασωπό: «Είμαι βέβαιος ότι οι οικολογικές ευαισθησίες του πρωθυπουργού θα οδηγήσουν προς την οριστική επίλυση του προβλήματος».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_865867_07/04/2007_222415


Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: