«Εκκωφαντική» σιωπή αρμοδίων για τον Ασωπό (χέρι που σε ταίζει δεν το δαγκώνεις)

25 10 2007

EΛΛAΔA Hμερομηνία δημοσίευσης: 09-08-07

«Εκκωφαντική» σιωπή αρμοδίων για τον Ασωπό
Νέες καταγγελίες μετά την αποκάλυψη της «Κ»
Της Λινας Γιανναρου

«Χέρι που σε ταΐζει, το δαγκώνεις;» Η φράση αυτή, που ακούστηκε πρόσφατα από επίσημα χείλη κατά τη διάρκεια ημερίδας στα Οινόφυτα για τη βιώσιμη βιομηχανική ανάπτυξη, αποκαλύπτει και τις αιτίες πίσω από τη συγκάλυψη του εγκλήματος εις βάρος της δημόσιας υγείας που συντελείται επί πολλά χρόνια στην περιοχή εξαιτίας της ανεξέλεγκτης απόρριψης βιομηχανικών αποβλήτων στα νερά του Ασωπού ποταμού. Και όπως αποδεικνύεται περίτρανα και από την περίεργη σιωπή που ακολούθησε τις χθεσινές αποκαλύψεις της «Κ» για σοβαρή επιβάρυνση του πόσιμου νερού των Οινοφύτων με το εξαιρετικά τοξικό εξασθενές χρώμιο (ουδείς αρμόδιος δεν προχώρησε έστω σε κάποια σχετική δήλωση), η «ομερτά» καλά κρατεί.

Από χθες πάντως, ο Δήμος Οινοφύτων συνέστησε στους μεν πολίτες να μην καταναλώνουν το νερό που τρέχει από τις βρύσες τους στις δε βιομηχανίες να μην το χρησιμοποιούν για την παραγωγή των προϊόντων τους. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, σήμερα η δημοτική αρχή να προχωρήσει στη διακοπή της παροχής. Παράλληλα, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία σύνδεσης του δικτύου ύδρευσης των Οινοφύτων με την ΕΥΔΑΠ, η οποία ωστόσο είναι ιδιαίτερα χρονοβόρος – μπορεί να διαρκέσει έως και 2 χρόνια. «Χρειαζόμαστε πολύ πιο άμεσα λύση», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Ξενοφών Τσιτσώνης, ειδικός σύμβουλος του δημάρχου. «Και εάν δεν δοθεί, θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις».

Τα τηλέφωνα του δημαρχείου πάντως «έσπασαν» χθες από κατοίκους που ζητούσαν περαιτέρω ενημέρωση για το θέμα (μην ξεχνάμε και ότι στην περιοχή παράγονται και γεωργικά προϊόντα). «Δεν είναι ότι δεν το γνώριζαν», εξηγεί ο ίδιος. «Απλώς για πρώτη φορά είδαν το πρόβλημα τόσο ξεκάθαρα μπροστά τους. Και δεν αφορά μόνον εμάς. Αυτό το νερό παίρνουν και τα εργοστάσια που παράγουν τρόφιμα και ποτά. Ακόμη και αυτοί έχουν θορυβηθεί πια…».

Αυτό επισημαίνει μιλώντας στην «Κ» και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού κ. Χρ. Παναγόπουλος: «Το μείζον ζήτημα τώρα είναι να ελεγχθεί κατά πόσον έχει επηρεαστεί η τροφική αλυσίδα από τα προϊόντα που παράγονται στη Βοιωτία με το τοξικό νερό και διανέμονται σε όλη την Ελλάδα. Εχει φάει όλη η Ελλάδα εξασθενές χρώμιο;», σημειώνει χαρακτηριστικά. «Κανείς δεν λέει όχι στην πρόοδο. Αλλά όχι εις βάρος της ανθρώπινης υγείας». Η Ομοσπονδία προτίθεται να εισηγηθεί να ελεγχθεί και το πόσιμο νερό του Ωρωπού, ώστε να διαπιστωθεί η ενδεχόμενη επιβάρυνσή του με βαρέα μέταλλα.

Τις τελευταίες ημέρες, η οργή ξεχειλίζει στην Αττικοβοιωτία. «Τόσα χρόνια κατάφερναν να τα κουκουλώνουν, μας έκρυβαν την πραγματική έκταση του προβλήματος», λέει ο κ. Παναγόπουλος.
Ο χημικός μηχανικός και πρωτεργάτης της αποκάλυψης της ρύπανσης κ. Θ. Παντελόγλου υπογραμμίζει στην «Κ»: «Υπάρχει ένα κρούσμα αφθώδους πυρετού σε φάρμα στην Αγγλία και αυτομάτως γίνεται λόγος για θέμα δημόσιας υγείας. Μα δεν είναι μείζον θέμα δημόσιας υγείας το γεγονός ότι πίνουμε επικίνδυνο νερό; Τώρα όμως το θέμα έχει γίνει γνωστό. Κανονικά θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα επιδημιολογική μελέτη για να δούμε ποιες είναι οι συνέπειες από την κατανάλωση αυτού του νερού. Τώρα, θα είναι υπόλογοι εάν το αγνοήσουν. Τώρα θα δούμε εάν έχουμε κράτος ή κάτι άλλο».

Το κράτος, πάντως, έως σήμερα, προβλέπει μόλις… έναν νομαρχιακό υπάλληλο αρμόδιο για τον έλεγχο των περίπου 1.500 επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Βοιωτία. Οπως τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ο αντινομάρχης Βοιωτίας κ. Δ. Αγγέλου, «τα τελευταία πέντε χρόνια ζητάμε από την κεντρική διοίκηση, από το υπουργείο Εσωτερικών, να μας δώσουν πέντε χημικούς μηχανικούς για να μας δοθεί η δυνατότητα να παρέμβουμε στο μεγάλο αυτό ζήτημα, αλλά έχουμε μόνο υποσχέσεις».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_807034_09/08/2007_237184

 


Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: