400 εργοστάσια στην περιοχή – πονοκέφαλος για καταναλωτές

24 10 2007

400 εργοστάσια στην περιοχή – πονοκέφαλος για καταναλωτές

Ανοιχτός οχετός ο Ασωπός, από τους εκατοντάδες αγωγούς που αδειάζουν μέσα του ανεξέλεγκτα
Τετρακόσια εργοστάσια λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή των Οινοφύτων, παράγοντας από ψωμί και κοτόπουλα έως καλλυντικά και αναψυκτικά, ενώ αγρότες συνεχίζουν να καλλιεργούν τη μολυσμένη γη, κυρίως με καρότα και πατάτες. Πόσο ασφαλείς είναι όσοι καταναλώνουν όλα αυτά τα προϊόντα; Στο ερώτημα που υποβάλαμε χθες στον αντιπρόεδρο του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), Ε. Λάζο, δεν είχαμε λάβει έως αργά το βράδυ απάντηση. Ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ, χημικός Νίκος Κατσαρός, μας είπε ότι πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν αναλύσεις στα ίδια τα προϊόντα που παράγονται στην περιοχή, για να απαντηθεί με ασφάλεια το ερώτημα. «Οι μετρήσεις πρέπει να ξεκινήσουν από τα γεωργικά προϊόντα και να φθάσουν στα κάθε λογής τρόφιμα, διότι, σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, το εξασθενές χρώμιο συνδέεται με καρκινογενέσεις στο συκώτι και τα νεφρά». Ομως, όπως μας κατήγγειλαν κάτοικοι της περιοχής, ο κ. Κατσαρός ουδέποτε απάντησε στο αίτημα, που του είχαν υποβάλει τον Ιανουάριο του 2005, όταν ήταν πρόεδρος του ΕΦΕΤ… Ζητήσαμε απαντήσεις από ορισμένες επιχειρήσεις που έχουν εργοστάσια στην περιοχή:

* Από την «Pepsico-HBH», ο διευθυντής του εργοστασίου, Τάσος Αταριάν, μας δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τα αναψυκτικά που παράγονται, διότι από το 1997 η εταιρεία κατασκεύασε αγωγό και συνδέθηκε με τον κεντρικό αγωγό της ΕΥΔΑΠ (όπως τώρα επιθυμεί ο δήμος). Η λύση αυτή επιλέχθηκε, διότι το νερό του δήμου δεν ήταν αρκετό για να καλυφθούν οι ανάγκες παραγωγής.

* Εκ μέρους της εταιρείας μπισκότων «Παπαδοπούλου» ο διευθυντής Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων, Χαράλαμπος Βολάνης, μας ανέφερε ότι τα τελευταία τρία χρόνια η παραγωγή (παξιμάδια-φρυγανιές) εξυπηρετείται από δεξαμενή που τροφοδοτείται με βυτία από νερό της ΕΥΔΑΠ. Η δεξαμενή κατασκευάστηκε, επειδή παρατηρούνται διακοπές στην παροχή, αλλά και λόγω της φημολογίας για την ποιότητα του νερού.

* Ο διευθυντής Ανάπτυξης της «Μύλοι Ασωπού», Κώστας Φωτάκης, μας δήλωσε ότι η εταιρεία εξυπηρετείται από δική της γεώτρηση, ότι το νερό ελέγχεται τακτικά και ουδέποτε ανιχνεύθηκε χρώμιο.

Α.Χ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 10/08/2007

http://www.enet.gr/online/online_hprint?q=%E1%F3%F9%F0%25&a=&id=72376424

 


Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: