Ωρωπός, Σχηματάρι, Δήλεσι – Κραυγές από το τρίγωνο του διαβόλου

24 10 2007

Ωρωπός, Σχηματάρι, Δήλεσι

Κραυγές από το τρίγωνο του διαβόλου

Ερευνα: ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Πόσο συνηθισμένο είναι στην Ελλάδα να γίνονται μέσα σε ένα 24ωρο τρεις διαφορετικές εκδηλώσεις περιβαλλοντικής εγρήγορσης σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων και να μαζεύουν εκατοντάδες κόσμου; Ολα δείχνουν ότι αυτό που συνέβη το Σαββατοκύριακο που πέρασε σε Ωρωπό, Σχηματάρι και Δήλεσι θα το βλέπουμε όλο και συχνότερα στο μέλλον.

«Από το 1974 ξέραμε ότι χύνονται απόβλητα στον Ασωπό και έφθαναν με ταχύτητα στον υδροφόρο ορίζοντα», είπε ο γεωλόγος Ε. Καμπούρογλου. Και τι κάναμε;
Χρειάστηκε βέβαια να περάσουν σχεδόν 40 χρόνια συνεχούς υποβάθμισης και καταστροφής του περιβάλλοντος από το 1969, που ο ποταμός Ασωπός θεσμοθετήθηκε και επίσημα ως δέκτης των βιομηχανικών αποβλήτων. Χρειάστηκε από τότε να συγκεντρωθούν εδώ, χωρίς πρόγραμμα και υποδομές, εκατοντάδες βιομηχανίες που έφευγαν από την Αττική επιδοτούμενες – ακόμη και για τους καθαρισμούς των αποβλήτων που ουδέποτε λειτούργησαν.

Χρειάστηκε επίσης να πιεσθούν οι αρχές μέχρι να πεισθούν ότι πρέπει επιτέλους να μετρήσουν το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο στο νερό που τρέχει από τις βρύσες και ποτίζει χιλιάδες στρέμματα χωράφια. Μοιραίο είναι έτσι οι περισσότερες ερωτήσεις που τέθηκαν από κατοίκους σε επιστήμονες, αρμοδίους και αναρμοδίους, να περιστρέφονται γύρω από αυτά τα δύο σημεία:

α) Μπορούμε να πίνουμε από το νερό της βρύσης; Μπορούμε να μαγειρεύουμε; Να πλενόμαστε; Εσείς θα πίνατε από το νερό της βρύσης;

β) Τι θα γίνει με τα γεωργικά προϊόντα της περιοχής μας; Είναι ασφαλή; Ολος ο κόσμος ακούει πλέον για το δηλητηριασμένο νερό και τα αποφεύγει, τι θα κάνουμε;

Ούτε για ντους

Σε περιοχές όπως των Οινοφύτων, όπου το εξασθενές χρώμιο έχει μετρηθεί μέσα στο δίκτυο ύδρευσης, τα πράγματα θα έπρεπε να είναι ξεκάθαρα. Οπως ανέφερε η καθηγήτρια Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Πολυξένη Νικολοπούλου-Σταμάτη, «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το εξασθενές χρώμιο είναι καρκινογόνο». «Οχι μόνο απαγορεύεται να το πίνουμε, αλλά ούτε να μαγειρεύουμε. Επικίνδυνο είναι ακόμη και να πλενόμαστε, γιατί μπορεί να εισέλθει στον οργανισμό μέσα από λύσεις της ασυνέχειας του δέρματος (πληγές, γρατσουνιές κ.λπ.) ή και στους βλεννογόνους του αναπνευστικού όταν πλενόμαστε στο ντους».

«Είναι υποχρέωσή μας να προφυλάξουμε απόλυτα, τουλάχιστον τις εγκύους και τα μικρά παιδιά», συνεχίζει η κ. Νικολοπούλου-Σταμάτη. «Και να μην ξεχάσουμε τους υπόλοιπους ρύπους. Το αρσενικό, το κάδμιο και τα άλλα βαρέα μέταλλα που υπάρχουν στο νερό. Ακόμη και αν δεν προκληθεί καρκίνος, κινδυνεύουμε από φλεγμονές και αλλεργίες που ταλαιπωρούν τον οργανισμό. Να μην ξεχνάμε τους αέριους ρύπους και τις διοξίνες. Και να μη δίνουμε σημασία στα όρια επικινδυνότητας. Είναι νούμερα συμβατικά, προϊόν συναίνεσης. Εγώ δεν δέχομαι να πίνω νερό ούτε και με 5 ppb χρωμίου ακόμη και αν το όριο που βάζουν οι νόμοι είναι 50. Εσείς

Η καθηγήτρια μίλησε στον Ωρωπό, όμως την προηγουμένη στο Σχηματάρι οι κάτοικοι της περιοχής τα άκουσαν διαφορετικά. Η κατάσταση εκεί δεν είναι ίδια καθώς, όπως είπε ο δήμαρχος της περιοχής Ευ. Γεωργίου, η περιοχή είναι η μοναδική που εδώ και χρόνια υδροδοτείται από την ΕΥΔΑΠ και τον αγωγό του Μόρνου.

Ο δήμαρχος δήλωσε περήφανος που υπήρξε πρόνοια και αποφεύχθηκαν τα σημερινά προβλήματα. Παραδέχτηκε όμως ότι στο νερό της περιοχής Δήλεσι (η μισή υπάγεται στο Σχηματάρι και η υπόλοιπη στα Οινόφυτα) εντοπίστηκε χρώμιο και αρσενικό σε χαμηλά ποσοστά, επειδή το καλοκαίρι αυξάνεται υπέρμετρα η κατανάλωση από τους παραθεριστές. Για το λόγο αυτό το νερό της ΕΥΔΑΠ αναμιγνύεται με νερό από τοπικές γεωτρήσεις – δηλαδή από τον ρυπασμένο υδροφόρο ορίζοντα.

Ωστόσο, στην ίδια εκδήλωση, η χημικός του Δήμου Σχηματαρίου Θεώνη Μουρατίδου και ο χημικός-περιβαλλοντολόγος Νικηφ. Ηλιόπουλος προτίμησαν να δώσουν έμφαση στο όριο των 50 ppb (μικρογραμμάρια ανά λίτρο) που θέτει η κοινή υπουργική απόφαση του 2001 για την ύπαρξη χρωμίου στο νερό ανθρώπινης κατανάλωσης. Εν ολίγοις, αυτό το όριο βάζει ο νόμος, άρα εάν το νερό που πίνουμε έχει λιγότερο χρώμιο δεν είναι επικίνδυνο. Οπως ήταν επόμενο, όσοι κάτοικοι ένιωσαν καλύτερα δεν το οφείλουν στις εξηγήσεις των επιστημόνων όσο στις διαβεβαιώσεις του δημάρχου ότι το νερό έρχεται από τον αγωγό του Μόρνου της ΕΥΔΑΠ. Αρκεί βέβαια, να συνεχίζει να έχει νερό η ΕΥΔΑΠ για να δίνει στο Σχηματάρι…

Ελεγχοι στα… καρότα

Η ανησυχία για τις επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή Βοιωτίας και Ανατολικής Αττικής διογκώνεται συνεχώς – τουλάχιστον από τον Αύγουστο όταν μετρήθηκε για πρώτη φορά το εξασθενές χρώμιο στα Οινόφυτα. Και ουδόλως φώτισε την κατάσταση ο Ευάγγελλος Μπασιάκος, βουλευτής της περιοχής πλέον και επί χρόνια υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πριν, όταν το βράδυ του Σαββάτου ανακοίνωσε ότι: «Θα σταλούν δείγματα προϊόντων από τις αρμόδιες διευθύνσεις Γεωργίας των νομαρχιών για έλεγχο στα εργαστήρια του υπουργείου ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχει πρόβλημα».

Οταν τον ρωτήσαμε όμως εάν έγιναν έως τώρα τέτοιοι έλεγχοι και τι έδειξαν, δήλωσε πλήρη άγνοια. «Η αρμοδιότητα ανήκει στις νομαρχίες που κάνουν ελέγχους κατά καιρούς», μας απάντησε και αποχώρησε με τη λιμουζίνα του.

Σχόλιο: Μέχρι και τον Μάιο του 2008, 7 μήνες μετά, δεν έχει ανακοινωθεί κάτι για τις αναλύσεις που υποσχέθηκε ο κ. Μπασιάκος

Την ανάγκη να ελεγχθούν τα αγροτικά προϊόντα, τόνισε πάντως η καθηγήτρια Ιατρικής Π. Νικολοπούλου-Σταμάτη, θεωρώντας δεδομένο «ότι το εξασθενές χρώμιο περνά στην τροφική αλυσίδα».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 08/10/2007
http://www.enet.gr/online/online_hprint?q=%E1%F3%F9%F0%25&a=&id=26339248

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

One response

3 08 2009
κυριακος σβολακης

παρα πολυ ωραιο το αρθρο, το θεμα ομως ειναι τι γινετε με τους αρμοδιους-αναροδιους που δεν μενουν εκει ουτε πινουν το νερο αυτο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: