Φόρμουλα ΕΥΔΑΠ για το μολυσμένο νερό

24 10 2007

Φόρμουλα ΕΥΔΑΠ για το μολυσμένο νερό

Πόσιμο νερό από την ΕΥΔΑΠ ώς το τέλος του χρόνου θα εξασφαλιστεί για τους κατοίκους των Οινοφύτων και της Αυλίδας. Ξεκινά επίσης η μελέτη για την υδροδότηση από τον Μόρνο των υπόλοιπων περιοχών της Βοιωτίας που έχουν υποστεί τις συνέπειες της ρύπανσης από τα λύματα στον Ασωπό.

Είναι τα βασικά μέτρα που αποφασίστηκαν χθες σε σύσκεψη στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ με τη συμμετοχή του υφυπουργού Σταύρου Καλογιάννη, του προέδρου της ΕΥΔΑΠ Κώστα Κωστούλα, του γενικού γραμματέα Περιβάλλοντος του υπουργείου Βαγγ. Μπαλτά, του νομάρχη Βοιωτίας Κλέαρχου Περγαντά και δημάρχων της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού.

Ηταν το επόμενο βήμα, μετά την πρώτη σύσκεψη υπό τον κ. Σουφλιά που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο υπουργείο. Χθες, συγκεκριμενοποιήθηκε το τεχνικό κομμάτι της υδροδότησης πόλεων και οικισμών της περιοχής του Ασωπού που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ποιότητα του νερού.

Η αρχική δέσμευση του περιφερειάρχη Ανατολικής Στερεάς προέβλεπε κάλυψη των Οινοφύτων με δίκτυο της ΕΥΔΑΠ από τον περασμένο Αύγουστο. Η υπόθεση δεν προχώρησε, ενώ το πρόβλημα πήρε μεγαλύτερες διατάσεις. Ετσι, το αίτημα που έχει προβληθεί από πολλούς φορείς για δημιουργία κεντρικού αγωγού που θα καλύπτει την περιοχή δεν μπορεί να προχωρήσει λόγω των εκρηκτικών διαστάσεων που έχει πάρει το θέμα.

Το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε χθες προβλέπει ότι οι δήμοι, με χρηματοδότηση από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, θα δημοπρατήσουν ορισμένα συμπληρωματικά έργα, στα οποία περιλαμβάνεται η κατασκευή δύο ταχυδιυλιστηρίων.

Τα έργα, με συνολικό προϋπολογισμό της τάξης των 2 εκατ. ευρώ, θα εξασφαλίσουν την υδροδότηση των κατοίκων στα Οινόφυτα και την Αυλίδα από το Μόρνο, μέσω των κεντρικών αγωγών της ΕΥΔΑΠ. Εξετάστηκαν επίσης οι τεχνικές λεπτομέρειες της επανασύνδεσης του Ωρωπού, του Χαλκουτσίου και των λοιπών οικισμών της περιοχής με τις πηγές της Μαυροσουβάλας.

Η συγκεκριμένη υπόθεση θεωρείται ευκολότερη καθώς η υποδομή υπάρχει, αφού οι οικισμοί είχαν υδροδοτηθεί και στο παρελθόν από τη Μαυροσουβάλα, στη συνέχεια όμως προτίμησαν τη χρήση τοπικών πηγών λόγω μικρότερου κόστους.

Το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ και η ΕΥΔΑΠ υποσχέθηκαν να εξετάσουν την αύξηση της παροχής νερού στο Σχηματάρι, που είναι από χρόνια συνδεδεμένο στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ και έχει εκφράσει ανάλογο αίτημα. Θα ανατεθεί επίσης μελέτη για την υδροδότηση της ευρύτερης περιοχής και τη διασύνδεση των σχετικών υποδομών. Σε πρώτη φάση θα εξασφαλιστεί η μόνιμη σύνδεση των περιοχών του Ασωπού με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ. Θα εξεταστεί όμως και η δυνατότητα σύνδεσης της Τανάγρας, που πρόσφατα έχει υποβάλει ανάλογο αίτημα.

Πηγές του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ διευκρίνιζαν ότι η υδροδότηση της Τανάγρας δεν είναι στα έργα προτεραιότητας, καθώς δεν έχουν εκπονηθεί οι απαραίτητες περιβαλλοντικές και τεχνικές μελέτες, όπως στις περιπτώσεις άλλων πόλεων της Βοιωτίας.

Χ.ΤΖ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 09/10/2007
http://www.enet.gr/online/online_hprint?q=%E1%F3%F9%F0%25&a=&id=76835984

 

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: