Το πόσιμο νερό που υποσχέθηκε η Περιφέρεια δεν «έφτασε» ποτέ

24 10 2007

ΟΙΝΟΦΥΤΑ: Το πόσιμο νερό που υποσχέθηκε η Περιφέρεια δεν «έφτασε» ποτέ

«Οι υποσχέσεις δεν πίνονται»

Της ΝΤΑΝΙ ΒΕΡΓΟΥ

Ψεύτικες ήταν οι προ μηνός υποσχέσεις της ΕΥΔΑΠ και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ότι βρήκε νερό πόσιμο και θα το διαθέσει αμέσως στους χιλιάδες κατοίκους της μολυσμένης βιομηχανικής περιοχής των Οινοφύτων της Βοιωτίας που το ζητούν εδώ και χρόνια. Το πρόβλημα παραμένει και διογκώνεται όσο το σκαλίζουν οι γύρω περιοχές.

Εάν γινόταν βιολογικός καθαρισμός των βιομηχανικών αποβλήτων δεν θα υπήρχε το πρόβλημα στον υδροφόρο ορίζοντα
Η υπόσχεση για άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος με τη διάθεση πόσιμου νερού από γεώτρηση της ΕΥΔΑΠ που διαθέτει στην Πάρνηθα και αφορά τα στρατηγικά της αποθέματα και την κάλυψη αναγκών της πρωτεύουσας σε έκτακτες περιπτώσεις, που είχε εκφράσει ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Αθ. Σκορδάς στις 14 Αυγούστου πάρθηκε πίσω, αναφέρει στην «Ε» ο αντιδήμαρχος Οινοφύτων Μιχάλης Γιαλούρης.

Και η επόμενη λύση που προέβλεπε την κατασκευή αγωγού που θα συνδέει το δίκτυο ύδρευσης των Οινοφύτων με το κανάλι του Μόρνου που περνά κοντά από την περιοχή, όπως επίσης είχε ανακοινώσει ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, δεν θα γίνει, προσθέτει ο αντιδήμαρχος.

«Η μόνη λύση που μας προτείνουν τώρα είναι να κατασκευάσουμε μόνοι μας έναν αγωγό 8-10 χιλιομέτρων για να φέρνουμε αδιύλιστο νερό στην περιοχή το οποίο θα διυλίζουμε σε εγκαταστάσεις που πάλι μόνοι μας θα φτιάξουμε», λέει.

Και στον Ωρωπό

Το πρόβλημα όμως με το μολυσμένο νερό που δεν αναλαμβάνει να λύσει ούτε η πολιτεία ούτε οι ρυπαντές παίρνει νέες διαστάσεις με τα αποτελέσματα των μετρήσεων των Δήμων Ωρωπού και Θήβας. Στον Ωρωπό, το Γενικό Χημείο του Κράτους στις τρεις γεωτρήσεις στη θέση Χρυσοπηγή που υδροδοτούν ένα μεγάλο τμήμα του δήμου ανίχνευσε ποσότητες εξασθενούς χρωμίου (69 μικρογραμμάρια ανά λίτρο), τη στιγμή που πρέπει να είναι μηδενικό, και ολικού χρωμίου (70 μικρογραμμάρια ανά λίτρο) όταν το ανώτατο όριο είναι τα 50, λέει στην «Ε» ο δήμαρχος της περιοχής Γιώργος Γαβριήλ. Ο ίδιος ζήτησε από τους κατοίκους σε Χαλκούτσι, Πευκιά και Νέα Εκάλη να μην πίνουν νερό από τη βρύση και να μην πλένονται με αυτό μέχρι να εξασφαλιστεί η ποιότητά του.

«Από το 1969 -προσθέτει- με τα κίνητρα του τότε αναπτυξιακού νόμου μια σειρά από βαριές βιομηχανικές μονάδες μεταφέρονται από την Αττική στη Βοιωτία και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή Οινοφύτων – Σχηματαρίου (από το 55ο μέχρι και το 75ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας). Σήμερα στην περιοχή αυτή δουλεύουν 450 εργοστάσια, ζουν 10.000 μόνιμοι κάτοικοι και εργάζονται 11.000 κάτοικοι Αττικής».

Στη Θήβα, σημερινές μετρήσεις ανίχνευσαν εξασθενές χρώμιο (10 μικρογραμμάρια ανά λίτρο), και τρισθενές χρώμιο (27 μικρογραμμάρια ανά λίτρο), λέει στην «Ε» ο δήμαρχος της περιοχής Νίκος Σβίγγος. Ωστόσο το Πανεπιστήμιο Πατρών που διενεργεί τις μετρήσεις στο νερό της περιοχής επί σειρά ετών «μάς διαβεβαίωσε ότι είναι ασφαλές για κατάποση και χρήση».

Στα Οινόφυτα, από όπου ξεκίνησε να χαρτογραφείται το πρόβλημα, η Χημική Υπηρεσία Λιβαδειάς μέτρησε 50 μικρογραμμάρια ανά λίτρο εξασθενούς χρωμίου στις 3 Αυγούστου 2007. «Το νερό της περιοχής έχει τοξινωθεί με ανεπίστρεπτο τρόπο ανάκτησης. Είναι άμεσα άχρηστο για την όποια χρήση. Και δεν παίζουν με την υγεία του κόσμου», εξηγεί ο χημικός μηχανικός Θανάσης Παντελόγλου.

Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει ενιαίος υδροφόρος ορίζοντας ο οποίος ακουμπά δύο περιφέρειες, Αττικής και Στερεάς Ελλάδας, δύο νομαρχίες, Βοιωτίας και Ανατολικής Αττικής, και έξι δήμους και κοινότητες (Τανάγρα, Σχηματάρι, Οινόφυτα, Αυλώνα, Συκάμινο, Ωρωπός).

Ο υδροφόρος ορίζοντας από τον οποίο υδρεύονται, αρδεύονται και τροφοδοτεί τη βιομηχανική παραγωγή (τρόφιμα όπως τυριά, γάλα κα μπισκότα, αναψυκτικά κ.ά.) έχει βρεθεί τοξινωμένος με εξασθενές χρώμιο, νιτρικά, δισθενή μόλυβδο και χλωριούχα. Επρεπε η πολιτεία να είχε επιληφθεί του θέματος – στην ενημέρωση των πολιτών και στην εύρεση λύσεων.

Το εξασθενές χρώμιο είναι καρκινογόνο υπό τη μορφή ατμών (αν γίνονται ηλεκτροσυγκολλήσεις) ή υπό τη μορφή σκόνης, προκαλώντας καρκίνο του πνεύμονα. Είναι επίσης καρκινογόνο υπό τη μορφή νερού, αφού η επαφή του με τα κύτταρα του εντέρου και των νεφρών έχει αποτέλεσμα βλάβες και μεταλλάξεις που οδηγούν στη δημιουργία καρκίνου. Επιπλέον η επαφή του με το δέρμα προκαλεί αλλεργικές ή και τοξικές δερματοπάθειες, επισημαίνει στην «Ε» ο Βασίλης Μακρόπουλος, καθηγητής Υγιεινής της Εργασίας, πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ).

Χρώμιο SOS

«Μιλάμε για ένα στοιχείο που δεν πρέπει να υπάρχει στον υδροφόρο ορίζοντα. Πρέπει να είναι μηδενικό!», εξηγεί.

Για τη μόλυνση του Ασωπού με εξασθενές χρώμιο ο Β. Μακρόπουλος λέει ότι θέτει την ανθρώπινη υγεία σε κίνδυνο αφού καταναλώνεται ως νερό βρύσης, χρησιμοποιείται στην υγιεινή αλλά και στις καλλιέργειες και στην κτηνοτροφία. «Το νερό μπαίνει και στη διατροφική αλυσίδα κι αυτό δεν αφορά μόνο τους κατοίκους της περιοχής αλλά όλους μας».

Οσον αφορά την υγεία των κατοίκων των περιοχών αυτών, ο έλεγχος μπορεί να γίνει με τη μέτρηση του στοιχείου στα ερυθρά αιμοσφαίρια τα οποία δεν εγκαταλείπει.

Δεν εγκαταλείπει όμως και τα νερά του Ασωπού -λέει ο Β. Μακρόπουλος- αφού δεν υπάρχει τρόπος άντλησής του παρά μόνο αραίωσής του (με το νερό της βροχής και εφόσον δεν έχουμε νέες εκροές), διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα.

Οσο για τα πρόστιμα για τους ρυπαντές, αυτά όπως τα ορίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι τερατώδη. Πολύ πιο φτηνή είναι η πρόνοια, ο βιολογικός καθαρισμός των βιομηχανικών αποβλήτων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 06/09/2007

http://www.enet.gr/online/online_hprint?q=%E1%F3%F9%F0%25&a=&id=20941800

 

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: