Σημειώσεις από μια εκδρομή… στον Ασωπό

24 10 2007

Σημειώσεις από μια εκδρομή…*

* Αφετηρία το γεφύρι του αγίου Θωμά πάνω από τα Οινόφυτα. Στη μια του πλευρά βλέπουμε να κελαρύζει ο ποταμός Ασωπός όπως κατεβαίνει από το όρος Κιθαιρώνα.

* Στην άλλη πλευρά εμφανίζονται οι πρώτες «μπούκες» που αδειάζουν τα λύματα των εργοστασίων. Μέσα σε λίγα χιλιόμετρα ο όγκος των «νερών» πολλαπλασιάζεται 180 φορές.

* «Μαγευτικός» καλαμιώνας από εδώ και κάτω ο Ασωπός. Μόνο καλάμια αντέχουν στο καφέ-κόκκινο σαν ξεπλυμένο αίμα και άλλοτε μαύρο υγρό που κυλάει στην κοίτη του.

* Βιομηχανίες φύρδην μίγδην. Προϊόντα ζύμης, ανακύκλωση ελαστικών και αλουμινίου, επεξεργασία κοτόπουλου, πυρηνελαιουργεία, πλαστικά, καφέδες, φυτοφάρμακα και μπισκότα ανακατωμένα.

* «Οριακά μη ακατάλληλο». Τι ωραίος χαρακτηρισμός για το πόσιμο (;) νερό που διατίθεται για τους κατοίκους των Οινοφύτων…

* 40 χρόνια βιομηχανική περιοχή τα Οινόφυτα χωρίς ειδικό σχεδιασμό και επεξεργασία βιομηχανικών λυμάτων.

* Ο νομός Βοιωτίας είναι ο «πλουσιότερος» στην Ελλάδα με ΑΕΠ Βρυξελλών λόγω των εκατοντάδων εργοστασίων. Ομως, στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της νομαρχίας υπηρετούν μόνο δύο υπάλληλοι.

* Σκουπίδια στοιβαγμένα στις μάντρες εργοστασίων. Λάκκοι αυτοσχέδιοι γεμάτοι συσκευασίες αγνώστου περιεχομένου και στάχτες.

* Ελεγχοι και πρόστιμα πέφτουν στο «Οινοφυστάν» σπανιότερα από τη βροχή στην έρημο. Είκοσι φορές τα τελευταία χρόνια με ανώτατο όριο τα 40.000 ευρώ.

* «Οσμή σκανδάλου» λένε οι πολιτικοί όταν ξεκινούν οι αποκαλύψεις. Στα Οινόφυτα, οσμή, σκάνδαλο και αποκάλυψη απολύτως εμφανή.

* Πολλά εργοστάσια επιδοτήθηκαν για να εγκαταστήσουν δική τους επεξεργασία λυμάτων αλλά δεν ελέγχονται για το αν πληρώνουν για να λειτουργεί.

* Δυνατός αέρας φυσά σήμερα και οι καπνοί των εργοστασίων χάνονται στον ορίζοντα. Τη νύχτα όμως και τις μέρες με άπνοια ζωντανεύει το τοπίο στην ομίχλη. Ας είναι καλά το φωτογραφικό αρχείο του παπα-Γιάννη.

* Εκατοντάδες νταλίκες βολτάρουν μαζί μας στους μισοβουλιαγμένους δρόμους. Αρκετές σταθμεύουν στο τελωνείο, δίπλα ακριβώς στο σχολικό συγκρότημα Οινοφύτων.

* Η νομαρχία θέλει να εξαντλήσει τα θεσμικά μέτρα πριν αντιδράσει δυναμικά στην κατάσταση. Θα ήταν παράνομο να αρνηθεί την έκδοση αδειών εγκατάστασης νέων βιομηχανιών.

**Με το αυτοκίνητο του παπα-Γιάννη, «για να μη διαλύσετε και το δικό σας», την καθοδήγηση του χημικού-μηχανικού Θανάση Παντελόγλου, τις απαντήσεις που μας έδωσε ο νομάρχης Βοιωτίας Κλέαρχος Περγαντάς.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 02/04/2007

http://www.enet.gr/online/online_hprint?q=%E1%F3%F9%F0%25&a=&id=345140


Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: