Ποταμός δηλητηρίων έχει γίνει ο Ασωπός

24 10 2007

EΛΛAΔA Hμερομηνία δημοσίευσης: 19-08-06

Ποταμός δηλητηρίων έχει γίνει ο Ασωπός

Της Λινας Γιανναρου

Ολα άρχισαν στα τέλη της δεκαετίας του ’60, όταν, μία μετά την άλλη, τεράστιες βιομηχανικές μονάδες άρχισαν να εγκαθίστανται στην περιοχή των Οινοφύτων μετατρέποντας τον Ασωπό, τον ποταμό που πηγάζει από τον Κιθαιρώνα, διαρρέει την κοιλάδα των Θηβών και εκβάλλει στο νότιο Ευβοϊκό, σε αγωγό απομάκρυνσης των αποβλήτων τους.

 

Μετά 30 χρόνια
Μάλιστα, Διάταγμα του 1969, που εξακολουθεί να ισχύει, χαρακτηρίζει τον Ασωπό «αγωγό παροχέτευσης επεξεργασμένων λυμάτων εργοστασίων». Ετσι, σήμερα, πάνω από 30 χρόνια αργότερα, 200 επιχειρήσεις εξακολουθούν να απορρίπτουν τα λύματά τους στο ποτάμι πολλές από τις οποίες μάλιστα χωρίς καμιά επεξεργασία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ζημιά που έχει υποστεί το οικοσύστημα του Ασωπού -που στο σημείο που ενώνεται με τη λιμνοθάλασσα του Ωρωπού, σχηματίζει ένα από τα πλέον αξιόλογα υγροτοπικά συστήματα της χώρας- θεωρείται μη αναστρέψιμη. Κάποιοι το εξέλαβαν αυτό ως δικαιολογία για να τον επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο…

Οπως καταγγέλλουν τα μέλη της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού, ο Ασωπός ποταμός απειλείται με ολοκληρωτική καταστροφή, καθώς δρομολογείται η εγκατάσταση δεκάδων νέων εργοστασίων στην περιοχή της Τανάγρας, μεταξύ των οποίων βυρσοδεψεία, εργοστάσια χημικών προϊόντων, βασικών μετάλλων, βαφεία, φινιριστήρια κ.ά. «Πολεμάμε από το 1994 να γίνει επιτέλους η απορρύπανση του ποταμού, αλλά αντί γι’ αυτό ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες επικίνδυνων αποβλήτων θα διοχετεύονται στον Ασωπό», σημειώνει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Χρήστος Παναγόπουλος. «Ο υδροφόρος ορίζοντας της Βοιωτίας και της Αττικής έχει μολυνθεί ανεπανόρθωτα εξαιτίας της πρακτικής αυτής, το ίδιο και ο νότιος Ευβοϊκός (σ.σ. θεωρείται μία από τις πλέον ρυπασμένες ελληνικές θάλασσες εξαιτίας των βιομηχανικών αποβλήτων), η θάλασσα του Ωρωπού, του Χαλκουτσίου».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η νομαρχία Βοιωτίας έχει ήδη εγκρίνει τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων των μονάδων αυτών και απομένει να δώσει το πράσινο φως το ΥΠΕΧΩΔΕ. «Εξακόσια συνολικά εργοστάσια βρίσκονται στη Βοιωτία, τα 180 από τα οποία στις όχθες του ποταμού. Τα νερά έχουν μετατραπεί σε δηλητήριο, όλες οι μετρήσεις το αποδεικνύουν, αλλά δεν γίνεται τίποτα».

Πράγματι, από έλεγχο δείγματος νερού του Ασωπού, προέκυψε πολύ υψηλή οργανική φόρτιση, με έλλειψη διαλυμένου οξυγόνου, με μεγάλη συγκέντρωση χρωστικών ουσιών και με μεγάλη συγκέντρωση ανόργανων ουσιών. «Είναι φανερό ότι υπάρχουν βιομηχανικά απόβλητα και μάλιστα σε μικρό βαθμό αραίωσης», καταλήγει η σχετική έκθεση.

 

Δυσοσμία
Χαρακτηριστικό είναι ότι το COD (Χημική Απαίτηση Οξυγόνου) βρέθηκε 840 mg/l όταν σε καθαρό ποταμό δεν ξεπερνά τα 20 mg/l, η ένταση χρώματος 166 HZ (δεν θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερη από 0,5 HZ) και η αγωγιμότητα 7.050 μS/cm, τη στιγμή που η τυπική αγωγιμότητα σε καθαρά επιφανειακά νερά είναι μικρότερη των 500 μS/cm. Αλλά δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να διαπιστώσει ότι ο Ασωπός είναι μολυσμένος -η δυσοσμία σε πολλά σημεία του ποταμού είναι έντονη, ενώ το χρώμα του νερού κοκκινωπό.

Διεκδικώντας την απορρύπανση του άλλοτε ζωοδότη ποταμού (γιου κατά τη μυθολογία του Ωκεανού και της Τηθύος), η Ομοσπονδία Συλλόγων Ωρωπού πραγματοποιεί στις 6.30 μ.μ. σήμερα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Γέφυρα Χαλκουτσίου.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_798075_19/08/2006_194665

 

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

One response

25 10 2007
oinofyta

συγαρητήρια
Καλή δουλειά. Προχώρα γερά με τσαμπουκά.
σε βάζω λινκ.
Που θα βγει δεν ξέρω,
αλλά το ταξίδι προβλέπεται συναρπαστικό

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: