Περιβαλλοντικά εγκλήματα χωρίς τιμωρία

24 10 2007

Περιβαλλοντικά εγκλήματα χωρίς τιμωρία

Της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΣΙΟΥΤΗ

Το περιβαλλοντικό έγκλημα στην Ελλάδα -πλην ελάχιστων εξαιρέσεων- παραμένει ατιμώρητο. Οι νόμοι δεν εφαρμόζονται, οι έλεγχοι παραμένουν πλημμελείς, ενώ πολλές ευρωπαϊκές οδηγίες δεν έχουν καν ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο.

Ιδού μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

* Δασολόγιο και δασικοί χάρτες: Το άρθρο 24 του Συντάγματος αναφέρει ότι η σύνταξη δασολογίου συνιστά υποχρέωση του κράτους. Το οποίο, όμως, εδώ και χρόνια δεν την εκπληρώνει.

* Διαχείριση εθνικών πάρκων και δρυμών: η κοινή υπουργική απόφαση 33318/3028/-12-1998 όριζε τη σύσταση της εθνικής «Επιτροπής για τη Φύση», η οποία θα είχε τον συντονισμό όλων των φορέων επίβλεψης των προστατευμένων περιοχών. Ο νυν υπουργός Περιβάλλοντος την έθεσε ουσιαστικά σε αχρηστία, μη ανανεώνοντας τη θητεία της διοίκησής της.

* Διάχυση αποβλήτων σε ποταμούς και θάλασσες: Η υπόθεση του Κηφισού και του Ασωπού ποταμού είναι δύο κλασικές περιπτώσεις παραβίασης της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας (75/442/ΕΟΚ, 78/319/ΕΟΚ, 98/15/ ΕΚ, 91/689/ΕΟΚ). Είναι χαρακτηριστικό το πρόβλημα με τον Ασωπό, όπου ρίχνονται τοξικά απόβλητα από όλη τη βιομηχανική περιοχή της Βοιωτίας, με αποτέλεσμα τη μόλυνση του νότιου Ευβοϊκού όπου εκβάλλει, αλλά και του υδροφόρου ορίζοντα σε Αττική και Βοιωτία, απ’ όπου αντλούν νερό οι αγρότες για τα κηπευτικά τους προϊόντα.

* Χωματερές: Η οδηγία 75/442 της Ε.Ε., η οποία έχει ενσωματωθεί στο εθνικό μας δίκαιο, ορίζει ότι οι ανεξέλεγκτες χωματερές είναι παράνομες. Πριν από λίγο καιρό δημοσίευμα των «New York Times» ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει τις περισσότερες παράνομες χωματερές στην Ευρώπη. Πόσες; 3.700!

* Απορρίμματα: Ο νόμος 2939/2001 για «Συσκευασίες και εναλλακτική διαχείριση» ορίζει ότι το 50% του συνόλου των συσκευασιών της χώρας πρέπει να ανακυκλώνεται. Αυτό δεν γίνεται, αφού η κυβέρνηση δεν έχει φροντίσει να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές.

* Τοξικά απόβλητα: Η ευρωπαϊκή οδηγία 91/689 ορίζει τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών για τη διαχείρισή τους. Η Ελλάδα, ωστόσο, την αναβάλλει συνεχώς, αποθηκεύοντάς τα «προσωρινά», εδώ και δεκαπέντε χρόνια.

* Ελεγχος ρύπων αυτοκινήτων: Παρ’ ότι υπάρχουν συγκεκριμένα επιτρεπόμενα όρια, αρκεί κάποιος να σταθεί σε μια κεντρική λεωφόρο για να διαπιστώσει τα μαύρα σύννεφα καπνού από τις εξατμίσεις Ι.Χ., ταξί, φορτηγών και λεωφορείων ακόμα και αυτών του ΟΑΣΑ.

* Προστασία άγριας χλωρίδας και πανίδας: Ο νόμος 1650/1986 προβλέπει τη σύνταξη καταλόγων των ιδιαίτερα προστατευομένων ειδών από την κυβέρνηση. Εκείνη όμως δεν υλοποίησε ποτέ την υποχρέωσή της.

ΥΓ.: Στον κατάλογο δεν αναφέρονται οι παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, για τις οποίες η χώρα μας έχει ήδη παραπεμφθεί ή είναι στα πρόθυρα παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ – 08/07/2007
http://www.enet.gr/online/online_hprint?q=%E1%F3%F9%F0%25&a=&id=95688788

 


Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: