ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ εδώ και 7 χρόνια οι κάτοικοι

24 10 2007

ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ εδώ και 7 χρόνια οι κάτοικοι

Νερό – δηλητήριο για 30.000 στα Οινόφυτα

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Σε πειραματόζωα για την αντοχή του ανθρώπου σε τοξικές ουσίες είχαν μετατραπεί εδώ και τουλάχιστον επτά χρόνια οι 30.000 κάτοικοι και εργαζόμενοι που υδρεύονται από το Δήμο Οινοφύτων.

Το χρώμα καφεκόκκινο εδώ και χρόνια. Το χρώμιο καρκινογόνο, αλλά έως τώρα δεν το μετρούσαν…
Κανείς όμως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο το ίδιο να συμβαίνει και με χιλιάδες πολίτες σε όλη την Ελλάδα που καταναλώνουν τρόφιμα και άλλα προϊόντα τα οποία παράγονται εδώ…

Ο Δήμος Οινοφύτων εμφανίζεται να ζητεί ύδρευση από την ΕΥΔΑΠ από το 2000, λέγοντας ότι το «πόσιμο» νερό είναι επικίνδυνο. Εκτοτε, όμως, κυβερνήσεις αλλά και τοπικές αρχές όχι μόνο δεν κατάφεραν να βρουν λύση αλλά ούτε καν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν μια χημική ανάλυση που θα αναδείκνυε το πρόβλημα.

Το εξασθενές χρώμιο, ουσία στην οποία αποδίδονται καρκινογενέσεις, μετρήθηκε για πρώτη φορά μόλις πριν από επτά μέρες. Στις 3 Αυγούστου 2007, η Χημική Υπηρεσία Λιβαδειάς εντόπισε το εξασθενές χρώμιο σε ποσότητα έως και 50 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο, ενώ έπρεπε να είναι μηδέν!

Προηγούμενες αναλύσεις μετρούσαν μόνο το τρισθενές χρώμιο το οποίο επιτρέπεται να υπάρχει μέχρι τα 50 μικρογραμμάρια. Αυτό, βέβαια, διόλου δεν καθησύχαζε τους πολίτες της περιοχής.

Η περιπέτεια που ζουν και τώρα κορυφώνεται δεν είναι εύκολο να περιγραφεί:

1) Η βιομηχανική ζώνη στα Οινόφυτα δημιουργείται εδώ και 40 χρόνια. Οπως και σε πρόσφατη έρευνα αναδείξαμε, περίπου τετρακόσια εργοστάσια λειτουργούν ήδη και νέα συνεχώς αδειοδοτούνται χωρίς να υπάρχουν υποδομές, δίκτυο διάθεσης αποβλήτων και δρόμοι για τα χιλιάδες φορτηγά. Ουσιαστικά, τα απόβλητα των εργοστασίων παροχετεύονται στον ποταμό Ασωπό και ουδείς γνωρίζει εάν έχουν υποστεί προηγουμένως κάποιας μορφής επεξεργασία. Το χρώμα των νερών, πάντως, που σε πολλά σημεία κυλά καφεκόκκινο, είναι αδιάψευστος μάρτυρας, όπως και το γεγονός ότι η ποσότητα των υδάτων δεκαπλασιάζεται καθώς περνά μέσα από τη βιομηχανική ζώνη.

2) Σε απόσταση ελάχιστων χιλιομέτρων από τα Οινόφυτα περνά ο κεντρικός αγωγός που μεταφέρει το νερό από τον Μόρνο και την Υλίκη προς το διυλιστήριο στα Κιούρκα. Το 2000, ο Δήμος Οινοφύτων ενημερώνει την ΕΥΔΑΠ ότι «τα νιτρικά άλατα ξεπέρασαν τα όρια συναγερμού», «όλοι πλέον πίνουν και μαγειρεύουν με εμφιαλωμένα» και πρέπει η ΕΥΔΑΠ να δώσει λύση στο πρόβλημα.

3) Τα χρόνια περνούν χωρίς να επιτυγχάνεται κάποια λύση, ενώ προστίθενται συνεχώς νέες βιομηχανικές μονάδες. Ομάδες πολιτών αρχίζουν να ευαισθητοποιούνται. Με πρωτεργάτες το χημικό μηχανικό Θανάση Παντελόγλου και τον ιερέα της περιοχής Ιωάννη Οικονομίδη, αρχίζουν να «ενοχλούν» όλο και εντονότερα τους αρμοδίους. Το 2005, ο τότε δήμαρχος Οινοφύτων φτάνει στο σημείο να αρνηθεί την παροχή στοιχείων από τις χημικές αναλύσεις που γίνονταν και τότε στο πόσιμο νερό. Ζητούν την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και απαντήσεις από τα αρμόδια υπουργεία.

4) Χαρακτηριστική της στάσης του κράτους απέναντι στο πρόβλημα είναι και η απάντηση που έδωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Υγείας Αθανάσιος Γιαννόπουλος απαντώντας στις 3/1/2006 σε ερώτηση του βουλευτή Β. Τόγια: «Διαπιστώθηκε ότι οι συγκεντρώσεις των τιμών των νιτρικών ιόντων, του χρωμίου και των χλωριόντων ήταν σε υπέρβαση όταν το δείγμα ήταν από κάθε γεώτρηση χωριστά, ενώ σε συδυασμό και των τριών γεωτρήσεων ήταν εντός των ορίων της ισχύουσας νομοθεσίας». Παράλογο; Για έναν αρμόδιο καθόλου… Κάθε γεώτρηση έχει κάποιο βλαπτικό στοιχείο σε υπέρβαση. Οταν όμως ανακατευτούν τα νερά των γεωτρήσεων αραιώνεται το δηλητήριο…

5) Μετά τις δημοτικές εκλογές, αναλαμβάνει νέος δήμαρχος ο Γ. Θεοδωρόπουλος. Ηταν ένας από τους κατοίκους που ζητούσε παλαιότερα παρέμβαση της Δικαιοσύνης. Θα περάσουν όμως οκτώ μήνες μέχρι να γίνει για πρώτη φορά μέτρηση στο εξασθενές χρώμιο στις 3 Αυγούστου. Δύο μήνες πριν όμως, στις 8 Ιουνίου, ο ίδιος δήμαρχος θα ζητήσει από το υπουργείο Υγείας να του επιτρέψει να υδρεύσει την περιοχή με το επικίνδυνο νερό. Παράλογο; Για έναν αρμόδιο καθόλου… Η διαδικασία ονομάζεται «Αδεια παρέκκλισης από την προβλεπόμενη για το πόσιμο νερό τιμή της παραμέτρου των νιτρικών ιόντων». Δηλαδή, επειδή «δεν μπορεί να εξασφαλιστεί με άλλον ενδεδειγμένο τρόπο νερό» ζητεί από το υπουργείο Υγείας να «ξεχειλώσει» τα όρια ώστε να είναι καλυμμένος νομικά.

6) Την ίδια δικαιολογία, αυτή της νομικής κάλυψης, επικαλέστηκε ο κ. Θεοδωρόπουλος και όταν τον ρωτήσαμε χθες. Το σκεπτικό, λέει, ήταν ότι ήδη είχαν ξεκινήσει διαδικασίες για να βρεθεί λύση με την ΕΥΔΑΠ. Πάντως, στα έγγραφα που συνόδευαν την αίτηση παρέκκλισης, αναφέρεται ότι η κατασκευή διυλιστηρίου στα Οινόφυτα «θα ολοκληρωθεί σε διάστημα δύο ετών»…

Σήμερα, ο δήμαρχος θα έχει συνάντηση με τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ ζητώντας λύση αμέσως. Εάν οι αρμόδιοι δεν συμφωνήσουν; «Τότε θα κλείσουμε την εθνική οδό που περνά μέσα από το χωριό μας»…

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 10/08/2007
http://www.enet.gr/online/online_hprint?q=%E1%F3%F9%F0%25&a=&id=66657000

 


Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: