Οργή κατοίκων – πίνουν νερό εμφιαλωμένο

24 10 2007

Οργή κατοίκων – πίνουν νερό εμφιαλωμένο

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

«Ενα ποτήρι θάνατο θα πιω» τραγουδάνε με βαριά καρδιά στον Δήμο Ωρωπού καθώς από τις βρύσες των σπιτιών μαζί με το νερό τρέχει και το άκρως τοξικό εξασθενές χρώμιο. Αυτοαποκαλούνται χρωμιόπληκτοι, αρκετοί πίνουν μόνο εμφιαλωμένο νερό, ενώ ο δήμος έφτασε στο σημείο να στείλει επιστολή στην Εριν Μπρόνκοβιτς, ζητώντας της επισήμως να αναλάβει την υπεράσπισή τους.

«Ο υδροφόρος ορίζοντας έχει μολυνθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό», λέει ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γαβριήλ, «και είναι μόλυνση από βαρέα μέταλλα. Και να δείτε που κάθε λίγο και λιγάκι και άλλες περιοχές θα αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ποιότητα του νερού». Εχοντας υποβάλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου, αναφέρει «ότι πρέπει να βρεθούν οι ένοχοι γιατί όσο τους αφήνουμε το πρόβλημα θα επεκτείνεται. Εικάζεται ότι για τη μόλυνση ευθύνονται οι βιομηχανίες που ρίχνουν τα απόβλητά τους στον Ασωπό».

Το ίδιο καταγγέλλουν κάτοικοι και μέλη της Επιτροπής Αγώνα Ωρωπίων που φωτογραφίζουν συγκεκριμένες βιομηχανίες για τη σημερινή κατάσταση.

Ο Γιάννης Οικονομάκης, γιατρός και δημοτικός σύμβουλος, λέει ότι «ο Ασωπός εδώ και 30 χρόνια έχει χαρακτηριστεί αποδέκτης βιομηχανικών επεξεργασμένων λυμάτων. Ομως κανείς δεν τα επεξεργάζεται προτού τα ρίξει, με αποτέλεσμα να έχει αναστατωθεί και τρομοκρατηθεί μια ολόκληρη περιοχή χωρίς να γνωρίζουμε τις ακριβείς μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία μας. Ζητάμε από την πολιτεία την άμεση ενίσχυση του υδρευτικού δικτύου από τη Μαυροσουβάλα αφού πολλές είναι οι περιοχές που το καθαρό νερό της δεν φτάνει. Ζητάμε επίσης συνεχείς μετρήσεις για την επιβεβαίωση της καθαρότητας του νερού της».

Με νεκροκεφαλές

Στον Δήμο Ωρωπού και στις πέριξ περιοχές συναντά κανείς αφίσες και πανό με νεκροκεφαλές και προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητα του χρωμίου. «Αρκετές επιχειρήσεις υπέστησαν ζημιές και παρουσίασαν πτώση του τζίρου τους, απόρροια των όσων ακούστηκαν για το νερό», λέει ο κ. Γαβριήλ. «Στείλαμε ως δήμος στην Εριν Μπρόνκοβιτς (γνωστή για τις δραστηριότητές της εναντίον των βιομηχανιών που μολύνουν με εξασθενές χρώμιο αλλά και από την ομώνυμη ταινία) ηλεκτρονική επιστολή ζητώντας της να μας υπερασπιστεί, καθώς, όπως η ίδια είχε πει σε συνέντευξη, γνωρίζει το πρόβλημα της περιοχής μας».

Περιπτεράδες στις περιοχές αναφέρουν αυξημένη ζήτηση εμφιαλωμένων νερών, ενώ η ζαχαροπλάστρια Δήμητρα Ντούσκου μας είπε ότι «είναι μια ιστορία που ακούγεται χρόνια τώρα αλλά κάποιοι επιμελώς την κουκουλώνουν. Ο κόσμος φοβήθηκε και τρομοκρατήθηκε καθώς ακούγαμε ότι το νερό με εξασθενές χρώμιο δεν κάνει ούτε καν για μαγείρεμα». Κάτοικος της περιοχής με δόση αυτοσαρκασμού είπε: «Κάποιος που καίγεται πεθαίνει μία φορά. Εμείς εδώ πεθαίνουμε κάθε μέρα».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 25/09/2007
http://www.enet.gr/online/online_hprint?q=%E1%F3%F9%F0%25&a=&id=49506816

 


Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: