Οινόφυτα: Πιείτε μολυσμένο νερό και βλέπουμε…

24 10 2007

Οινόφυτα: Πιείτε μολυσμένο νερό και βλέπουμε…

Θολή και σκοτεινή, σαν τα μολυσμένα νερά του Ασωπού ποταμού, παραμένει η εικόνα γύρω από τις λύσεις που μπορεί να δοθούν, ώστε να μην απειλούνται τόσο οι 30.000 κάτοικοι και εργαζόμενοι της περιοχής των Οινοφύτων όσο και οι χιλιάδες καταναλωτές προϊόντων που παράγονται στην περιοχή.

Στη μεγαλύτερη βιομηχανική ζώνη της χώρας έχει σημάνει συναγερμός τις τελευταίες ημέρες, ύστερα από τη διαπίστωση της Χημικής Υπηρεσίας Λιβαδειάς (3/8/2007) ότι στο «πόσιμο» νερό της περιοχής εντοπίζεται εξασθενές χρώμιο, στοιχείο το οποίο θεωρείται υπεύθυνο για καρκινογενέσεις.

Χθες, ο δήμαρχος Οινοφύτων, Γ. Θεοδωρόπουλος, μαζί με τον δήμαρχο Σχηματαρίου, Ευ. Γεωργίου, και μέλη της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Βοιωτίας επιχείρησαν να εξασφαλίσουν κάποια λύση, πραγματοποιώντας αρχικώς συνάντηση με τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ. Κατέληξαν να συναντηθούν στη συνέχεια με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ Ευ. Μπαλτά, ενώ χρειάστηκε να δουν αργότερα και εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο είναι αρμόδιο για την οικονομική ενίσχυση των δήμων.

Από τις διαδοχικές συναντήσεις δεν προέκυψε κάποιο ενθαρρυντικό αποτέλεσμα για οριστική λύση του προβλήματος. Ο δήμαρχος Οινοφύτων μίλησε για προσωρινή λύση που προτείνει η ΕΥΔΑΠ, με τη μεταφορά διυλισμένου νερού από την ΕΥΔΑΠ σε απόσταση 600 μέτρων από τις δεξαμενές και τη δημιουργία δικτύου που θα το φέρνει μέσα σε αυτές. Ομως, ούτε και γι’ αυτήν τη λύση υπήρξε δέσμευση της ΕΥΔΑΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της επιχείρησης μίλησε με όρους επιχειρηματικής λειτουργίας, λέγοντας ότι για κάθε έργο πρέπει να έχουν εξασφαλισθεί οι σχετικές πιστώσεις. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο γ.γ. του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ επιφυλάχθηκε να πάρει θέση στο αίτημα να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, προκειμένου να προχωρήσουν γρηγορότερα οι διαδικασίες.

Ο βιολόγος και σύμβουλος του Δήμου Οινοφύτων Ξ. Τσιτσώνης μας μίλησε για ενδιαφέρον των αρμοδίων, που περιορίζεται μόνο στα λόγια και προανήγγειλε δυναμικές κινητοποιήσεις μαζί με τους όμορους δήμους.

Μίλησε για μεγάλο πλήγμα όχι μόνο στην υγεία των κατοίκων και όσων εργάζονται στην περιοχή, αλλά και στην ευρύτερη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή. Για μη ικανοποιητικές απαντήσεις από πλευράς των αρμοδίων μίλησε και η Βάσω Τσώνογλου, νομαρχιακή σύμβουλος. Αργά το απόγευμα, χθες, είχε προγραμματισθεί χθες συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Οινοφύτων, προκειμένου να εξετασθεί η κατάσταση και να συμφωνηθούν οι περαιτέρω κινήσεις.

Οπως αναφέραμε και στο χθεσινό μας ρεπορτάζ, πλήθος ερωτημάτων παραμένουν μετέωρα και για την ασφάλεια των τροφίμων που παράγονται στις εκατοντάδες βιομηχανίες της περιοχής.

«Οι υπηρεσίες αγρυπνούν» και «οι έλεγχοι δεν προαναγγέλλονται», μας δήλωσε σιβυλλικά ο αντιπρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) Ευ. Λάζος, όταν τον ρωτήσαμε εάν πρόκειται να γίνουν αναλύσεις στα προϊόντα της περιοχής. Μας είπε ότι υπάρχει πρόγραμμα τακτικών ελέγχων κάθε χρόνο, το οποίο τηρείται απαρεγκλίτως, ενώ οι ίδιες οι βιομηχανίες έχουν ευθύνη για να τηρούν τις διαδικασίες διασφάλισης της ποιότητας (ISO, HACCP κ.λπ.).

Δεν παρέλειψε βέβαια και εκείνος να μας υπενθυμίσει ότι για μεγάλο μέρος των ελέγχων δεν έχει την ευθύνη ο ΕΦΕΤ. Για την ποιότητα του πόσιμου νερού, μας είπε, τους ελέγχους υλοποιεί το υπουργείο Υγείας, το οποίο επιδίωξε πρόσφατα να αναλάβει και τον έλεγχο για τα εμφιαλωμένα.

Για τα αγροτικά προϊόντα αλλά και τα σφαγεία-κέντρα επεξεργασίας κρέατος η ευθύνη ανήκει στις υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας. Στο μεταξύ, δύο συνεργεία του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ επισκέφθηκαν χθες τα Οινόφυτα, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν ευθύνονται οι βιομηχανίες για τη μόλυνση…

Α. ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 11/08/2007

http://www.enet.gr/online/online_hprint?q=%E1%F3%F9%F0%25&a=&id=70165096

 


Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: