Νέος γύρος υποσχέσεων για Ασωπό

24 10 2007

Νέος γύρος υποσχέσεων για Ασωπό

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Ενα υπερεπείγον τηλεφώνημα δέχτηκαν χθες το πρωί δήμαρχοι της περιοχής του δηλητηριασμένου Ασωπού ποταμού. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς τούς καλούσε στο υπουργείο σε μισή ώρα! Για να τους πει τελικώς, πράγματα που είναι γνωστά εδώ και χρόνια και μέτρα που, στην πλειονότητά τους, είτε έχουν ήδη εξαγγελθεί είτε προτάθηκαν πριν από ενάμιση χρόνο από επιτροπή της Βουλής…

Με προφανή στόχο να προλάβει ένα νέο πλήγμα στη δημόσια εικόνα του, ύστερα από την υπόθεση της άδειας του εξοχικού του, ο κ. Σουφλιάς κάλεσε εσπευσμένα τους νομάρχες Βοιωτίας και Ανατολικής Αττικής και δημάρχους των περιοχών που βρίσκονται γύρω από τον ποταμό, που εδώ και περίπου 40 χρόνια λειτουργεί επισήμως ως ανοιχτός οχετός για εκατοντάδες βιομηχανίες. Η περιβαλλοντική κρίση ξέφυγε από κάθε όριο, όταν τον περασμένο Αύγουστο μετρήθηκε για πρώτη φορά το καρκινογόνο στοιχείο εξασθενές χρώμιο, αρχικώς στο «πόσιμο» νερό των Οινοφύτων και αργότερα σε άλλους δήμους.

Μηνύσεις κατά των αρμοδίων έχουν ήδη υποβληθεί, κάτοικοι των Οινοφύτων απειλούν με νέες μηνύσεις κατά του ΥΠΕΧΩΔΕ και ακόμη δεν έχει εξασφαλιστεί καθαρό νερό για την ύδρευσή τους. Αύριο, Κυριακή, πραγματοποιείται ημερίδα στον Ωρωπό, στου οποίου το δίκτυο εντοπίστηκε επίσης χρώμιο, ενώ όλο και περισσότεροι φορείς προσανατολίζονται σε κινήσεις διαμαρτυρίας.

Εν όψει όλων αυτών λοιπόν, έγινε η χθεσινή συνάντηση, στην οποία ο κ. Σουφλιάς υποσχέθηκε μεταξύ άλλων:

1) Τη δημιουργία μόνιμου κλιμακίου από Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, που θα βρίσκονται στην περιοχή και θα επιβάλλουν πρόστιμα.

2) Την υδροδότηση των Δήμων Οινοφύτων, Σχηματαρίου, Τανάγρας και Αυλίδας από τον αγωγό του Μόρνου. Υπενθυμίζεται ότι κονδύλια έχουν ήδη διατεθεί από τον Αύγουστο, αλλά τα έργα προχωρούν με αργούς ρυθμούς καθώς οι περιοχές δεν κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

3) Την εγκατάσταση σταθμού μέτρησης αερίων ρύπων.

4) Την αναπροσαρμογή επί το αυστηρότερο των ορίων που ισχύουν για την απόρριψη αποβλήτων. Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο είχε εξαγγείλει ο κ. Σουφλιάς και στις 27 Σεπτεμβρίου. Σ’ εκείνη την ανακοίνωση όμως άφηνε να φανεί ότι την ευθύνη για την όλη κατάσταση έχουν οι τοπικοί άρχοντες, τους οποίους χθες κάλεσε εσπευσμένως.

5) Την ανάθεση μελέτης για την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης των βιομηχανικών επεξεργασμένων αποβλήτων.

6) Οριοθέτηση της κοίτης του Ασωπού, παρακολούθηση των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων και καθορισμό ζωνών προστασίας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Σουφλιάς επιφυλάχθηκε να απαντήσει επί άλλων αιτημάτων που διατυπώθηκαν ή έχουν προ πολλού διατυπωθεί, όπως:

**Τι θα γίνει με την επέκταση της βιομηχανικής ζώνης στην Τανάγρα.

**Τι θα γίνει με την ασάφεια στα όρια επικινδυνότητας στο πόσιμο νερό και τα τρόφιμα, σχετικά με βλαβερές ουσίες όπως το εξασθενές χρώμιο. Για να γίνει αυτό θα χρειαστεί συνεννόηση με τα υπουργεία Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης. σε πρόσφατη έρευνά μας όμως, ο αρμόδιος γ.γ. Δημόσιας Υγείας Γ. Φωτεινόπουλος ανέφερε ότι δεν υπάρχει θέμα αναπροσαρμογής των ορίων για το εξασθενές χρώμιο.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2006, η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, με επικεφαλής τον τότε βουλευτή Αττικής (δεν ήταν φέτος υποψήφιος) Αθαν. Κατσιγιάννη, είχε μελετήσει το πρόβλημα του Ασωπού και είχε καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις, μεταξύ των οποίων:

**Ιδρυση – στελέχωση Γραφείου Περιβάλλοντος σε Οινόφυτα – Σχηματάρι.

**Καθαρισμός κοίτης Ασωπού, ώστε να είναι δυνατή η πρόσβαση σε όλο το μήκος της.

**Επικαιροποίηση μελέτης για την κεντρική μονάδα επεξεργασίας βιομηχανικών αποβλήτων σε Αυλώνα – Ωρωπό. Η μελέτη υπήρχε από το 1997 και έμενε ανεφάρμοστη (!)

**Ιδρυση φορέα για τη διαχείριση και προστασία του Ασωπού.

**Ταυτοποίηση των αγωγών που καταλήγουν στο ποτάμι με τις βιομηχανίες στις οποίες ανήκουν.

Ο κ. Κατσιγιάννης θα είναι συντονιστής της αυριανής ημερίδας στον Ωρωπό.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 06/10/2007
http://www.enet.gr/online/online_hprint?q=%E1%F3%F9%F0%25&a=&id=19969200

 

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: