Μια επιτροπή περιβάλλοντος για το θεαθήναι

24 10 2007

Μια επιτροπή περιβάλλοντος για το θεαθήναι

Λειτουργεί επί 2 χρόνια στη Βουλή, όμως ο Γ. Σουφλιάς ούτε πήγε ποτέ εκεί ούτε και ζήτησε ποτέ την άποψή της

Της ΝΤΙΝΑΣ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

Ισως το μοναδικό άλλοθι για τον κατ’ ουσίαν διακοσμητικό ρόλο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής να αποτελεί η νηπιακή της ηλικία. Μόνο που ακόμη στα πρώτα βήματα ενός νηπίου υπάρχει κάποιος ενήλικας που απλώνει το χέρι του για στήριξη. Για το μόλις δύο χρόνων νήπιο του Κοινοβουλίου όμως, ο «κηδεμόνας» αποποιείται των ευθυνών του και ουδέποτε το βοήθησε να ορθοποδήσει.

**Δεν είναι μόνο ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς δεν συμμετείχε σε καμία από τις 32 συνολικά συνεδριάσεις που πραγματοποίησε η Επιτροπή Περιβάλλοντος. Είναι ότι «δεν έγινε καμία προσπάθεια από το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο να ενισχυθεί ο ρόλος της», σημειώνει η πλειονότητα των βουλευτών που μιλήσαμε.

«Λειτουργεί περισσότερο ως ένα φόρουμ ελεύθερου διαλόγου και δεν αγγίζει στο ελάχιστο τις αποφάσεις της εκτελεστικής εξουσίας σε θέματα που αφορούν κρίσιμους τομείς του περιβάλλοντος», προσθέτουν τα μέλη της.

Η Επιτροπή δεν έχει καν γνωμοδοτικό χαρακτήρα επί των νομοσχεδίων που έχουν σχέση με το περιβάλλον, παρόλο που, εκ του κανονισμού, της δίνεται αυτό το δικαίωμα. Στο παρασκήνιο λέγεται ότι η σύστασή της θα μπορούσε να είναι μία καλή ευκαιρία για τον Γ. Σουφλιά να αποδείξει ότι το περιβάλλον δεν ήταν για το υπουργείο του μια ενοχλητική παράμετρος.

Ωστόσο, ποτέ δεν την εκμεταλλεύτηκε. Οχι μόνο γιατί έλαμψε διά της απουσίας του, αλλά και γιατί ουδέποτε ζήτησε την άποψή της σε νομοσχέδια που αφορούσαν κρίσιμα περιβαλλοντικά θέματα.

**Φτωχή ήταν η παρουσία και του υφυπουργού Περιβάλλοντος Σ. Καλογιάννη που έδωσε το «παρών» σε μία συνεδρίαση.

**Ο Θ. Κολιοπάνος, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της Επιτροπής, μας λέει: «Η μέχρι τώρα λειτουργία της δεν είχε κανένα νομοθετικό και, πολύ περισσότερο, εκτελεστικό αντίκρισμα. Κι όχι επειδή προσκρούει στον κανονισμό της Βουλής, αλλά στις απόψεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ. Επρεπε κάθε φορά που συζητούνται στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων που είναι αρμόδια για το νομοθετικό έργο του ΥΠΕΧΩΔΕ, νομοσχέδια τα οποία αφορούν σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα, να προσκαλείται και η Επιτροπή Περιβάλλοντος».

**Ο μοναδικός υπουργός που απηύθυνε πρόσκληση στην Επιτροπή ήταν ο Δ. Σιούφας, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

**Μόνο ένας υπουργός, ο Μ. Κεφαλογιάννης, παρέστη στην Επιτροπή, και μάλιστα δύο φορές. Ηταν αυτός που μίλησε στην παρθενική της συνεδρίαση «για την περιβαλλοντική διάσταση της πολιτικής του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας», η οποία, βέβαια, ακόμη αναζητείται στην περίπτωση του «Sea Diamond».

**Βεβαίως, δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς το γεγονός ότι κατά τις συνεδριάσεις της Επιτροπής κλήθηκαν σε ακρόαση εκπρόσωποι σημαντικών επιστημονικών φορέων, έγκυροι ειδικοί επιστήμονες, υπηρεσιακοί παράγοντες υπουργείων, όπως και περιβαλλοντικές ΜΚΟ. Κι είναι αλήθεια ότι συζητήθηκαν σημαντικά περιβαλλοντικά θέματα (μεταλλαγμένα, κλιματικές αλλαγές, διαχείριση απορριμμάτων, ανακύκλωση, Ασωπός κ.λπ.). Ποιο ήταν όμως το αποτέλεσμα;

**«Ερχονται οι φορείς καταθέτουν τις απόψεις τους, και πέραν αυτού, ουδέν», μας λέει ο υπεύθυνος Δημοσίων Εργων και Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ, μέλος της Επιτροπής, Αν. Λοβέρδος. «Διότι ό,τι κι αν λέμε, δεν το γνωρίζει κανείς, πλην των πολιτών που βλέπουν τις αναμεταδόσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος από την τηλεόραση».

**Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θ. Κατσιγιάννης (Ν.Δ.) μας εξηγεί ότι «για να αρθρώσει η Επιτροπή έναν πιο ουσιαστικό και παρεμβατικό ρόλο, πρέπει να υποστηρίζεται από μία μόνιμη επιστημονική ομάδα. Η αναβάθμισή της δεν θα έλθει με το να κάνει νομοθετικές παρεμβάσεις. Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να μπορεί ο βουλευτής να λάβει μία σωστή και ολοκληρωμένη ενημέρωση, πριν εκφράσει την πολιτική του κρίση».

**Η βουλευτής του ΣΥΝ και γραμματέας της Επιτροπής Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη μάς λέει ότι όταν τέθηκε το θέμα της σύστασης της Επιτροπής, είχε αρκετές αντιρρήσεις: «Φοβήθηκα μήπως αποτελέσει το άλλοθι να γίνονται κάποιες ατέρμονες συζητήσεις, ενώ οι υπουργοί θα ετοιμάζουν τα νομοσχέδιά τους χωρίς τη γνώμη της. Και λίγο έως πολύ αυτό γίνεται σήμερα.

»Η πιο βασική αιτία γι αυτό είναι η συνύπαρξη των θεμάτων περιβάλλοντος με αυτά των δημοσίων έργων στο ΥΠΕΧΩΔΕ».

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ – 29/07/2007
http://www.enet.gr/online/online_hprint?q=%E1%F3%F9%F0%25&a=&id=72911560

 


Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: