Καρκινογόνο χρώμιο και πάλι στον Ωρωπό

24 10 2007

ΕΧΕΙ ΗΔΗ εντοπιστεί σε Οινόφυτα, Θήβα

Καρκινογόνο χρώμιο και πάλι στον Ωρωπό

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Σε καζάνι που βράζει, και μάλιστα με πολλά δηλητήρια μέσα του, μετατρέπεται μια ολόκληρη περιοχή στα όρια Βοιωτίας και Ανατολικής Αττικής.

Το καρκινογόνο χρώμιο εντοπίστηκε για άλλη μια φορά στον Ωρωπό, κατά τη διάρκεια των επανελέγχων που ζήτησε η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής ενώ ήδη έχει εντοπιστεί σε Οινόφυτα, Θήβα και αναμένονται τα αποτελέσματα μετρήσεων στην Τανάγρα.

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε ύπνωση τόσο για τον εντοπισμό των βιομηχανιών που προκαλούν τη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα όσο και για το ξεκαθάρισμα της επικινδυνότητας του εξασθενούς χρωμίου.

Ο Λ. Κουρής

Ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λεωνίδας Κουρής, που συναντήθηκε χθες με εκπροσώπους των κατοίκων του Ωρωπού, μας δήλωσε ότι έχει ζητήσει τη λήψη μέτρων από το υπουργείο Υγείας και την Περιφέρεια Αττικής: «Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ομίχλη για το ποια είναι τελικώς τα επιτρεπτά όρια ύπαρξης του εξασθενούς χρωμίου στο νερό», μας λέει ο κ. Κουρής, αναφερόμενος σε μια κοινή υπουργική απόφαση προ εξαετίας (ΚΥΑ 2600/2001).

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση, το όριο που τίθεται από τη συγκεκριμένη απόφαση είναι τα 50 μικρογραμμάρια ανά λίτρο νερού, αλλά αυτή αφορά το ολικό χρώμιο. Ο θόρυβος και το πρόβλημα, όμως, έχουν ξεσπάσει γύρω από το εξασθενές χρώμιο, που είναι καταχωρισμένο ως καρκινογόνος ουσία. Εως τον περασμένο Ιούλιο, οι μετρήσεις γίνονταν για το ολικό ή το τρισθενές χρώμιο. Για πρώτη φορά μετρήθηκε τότε το εξασθενές στα Οινόφυτα από τη Χημική Υπηρεσία Λιβαδειάς, αφού προηγουμένως επί χρόνια κάτοικοι και τοπικοί φορείς ζητούσαν λύση στο πρόβλημα. Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στις αρχές Αυγούστου και ανέβαζαν το εξασθενές χρώμιο στα 50 μικρογραμμάρια, όσο είναι το όριο για το φαινομενικά λιγότερο επικίνδυνο ολικό χρώμιο. Οι κάτοικοι ζήτησαν να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά η κυβέρνηση προτίμησε απλώς να υποσχεθεί ότι θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή των έργων ύδρευσης με καθαρό νερό από την ΕΥΔΑΠ.

Αποτέλεσμα αυτής της θολούρας είναι οι κατά τόπους και περίπτωση αρμόδιοι να επικαλούνται κατά το δοκούν το όριο των 50 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο και για το εξασθενές χρώμιο. Η νομαρχία Αν. Αττικής λέει ότι «οριακά σύμφωνο» βρέθηκε ένα από τα πέντε δείγματα στο δίκτυο ύδρευσης της περιοχής του Ωρωπού και συγκεκριμένα:

-Στην πλατεία Νέας Εκάλης βρέθηκαν 49,1 μγρ./λίτρο.

-Στην πλατεία Χαλκουτσίου 5,4 μγρ./λίτρο.

-Στο Μαρκόπουλο Ωρωπού 3 μγρ./λίτρο.

-Στον Ωρωπό δεν ανιχνεύθηκε.

-Στα Νέα Παλάτια δεν ανιχνεύθηκε χρώμιο.

Το παράδοξο είναι ότι όλα τα παραπάνω βρέθηκαν τη στιγμή που στις γεωτρήσεις είχαν μετρηθεί:

-40,9 μγρ./λίτρο στη Χρυσοπηγή.

-11,7 μγρ./λίτρο στο Σαραντάρη.

-Πολύ χαμηλό στη Μαυροσουβάλα.

Στόχος, λέει ο κ. Κουρής, είναι να υδρευθεί ολόκληρη η περιοχή από τη γεώτρηση της Μαυροσουβάλας: «Πρέπει, όμως, να γίνει οπωσδήποτε μια υδρογεωλογική μελέτη που θα δείχνει έως πού φτάνει ο υδροφόρος ορίζοντας, που μολύνεται από τη βιομηχανική δραστηριότητα στα Οινόφυτα, από τα οποία περνά και ο ποταμός Ασωπός». Το νομαρχιακό συμβούλιο αποφάσισε χθες βράδυ επίσης να ζητήσει από τις αρχές της Βοιωτίας να μη χορηγούν νέες άδειες ούτε για ίδρυση ούτε για επέκταση υπαρχουσών βιομηχανιών, αλλά και να ληφθούν μέτρα κατά όσων ρυπαίνουν.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 25/09/2007

http://www.enet.gr/online/online_hprint?q=%E1%F3%F9%F0%25&a=&id=35128448

 

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: