Επιτέλους φρένο (;) στις βιομηχανίες

24 10 2007

Επιτέλους φρένο στις βιομηχανίες

Του ΦΙΛΗ ΚΑΪΤΑΤΖΗ

Εστω κι αργά το νομαρχιακό συμβούλιο Βοιωτίας με ομόφωνη απόφασή του απορρίπτει από σήμερα όλες τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για εγκαταστάσεις και δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή Οινοφύτων – Σχηματαρίου – Τανάγρας – Ασωπού.

Στην «ιστορική», όπως τη χαρακτηρίζει το συμβούλιο, απόφασή του συμφωνήθηκε «να μην εγκριθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εταιρείας «Αλουμίνιον της Ελλάδος» για την εφαρμογή των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών και όλων των συνοδών έργων, που αποτελούσε θέμα της ημερήσιας διάταξης».

Κάλλιο αργά παρά ποτέ, λένε οι οικολόγοι, αφού το προηγούμενο νομαρχιακό συμβούλιο Βοιωτίας είχε αποφασίσει την επέκταση της βιομηχανικής ζώνης και κατά συνέπεια τη νομιμοποίηση της ήδη υπάρχουσας κατάστασης. Οι εκπρόσωποι οικολογικών οργανώσεων του Νομού και της ευρύτερης περιοχής του Κορινθιακού χαιρετίζουν τις νέες προτάσεις ως μια κορυφαία αντίδραση απέναντι στην κυβερνητική πολιτική. Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλη ανοχή, είπε ο νομάρχης Βοιωτίας Κλέαρχος Περγαντάς, προσθέτοντας: «Το περιβάλλον είναι υπόθεση όλων μας και η προστασία του αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της Νομαρχίας».

Ιδιαίτερη αναφορά στις βέλτιστες τεχνικές των εγκαταστάσεων της εταιρείας «Αλουμίνιον της Ελλάδος» έκανε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ν. Παπαγγελής με βάση τα πρώτα συμπεράσματα της σχετικής μελέτης του Πολυτεχνείου που εκπονείται από τη Νομαρχία την ΤΕΔΚ και τους ΟΤΑ της περιοχής.

Προχωρούμε σε δυναμικές πολιτικές αποφάσεις, επεσήμανε ο Κ. Περγαντάς, για να υλοποιήσει η κυβέρνηση τις δεσμεύσεις της που είναι:

– Η ανασυγκρότηση και εξυγίανση της άτυπης βιομηχανικής περιοχής Οινοφύτων – Σχηματαρίου – Τανάγρας.

– Η εξυγίανση και απορρύπανση του Ασωπού.

– Η δημιουργία οργανωμένου υποδοχέα εγκαταστάσεων (βιομηχανική περιοχή).

– Η ολοκληρωμένη λύση από πλευράς ΕΥΔΑΠ για ύδρευση όλων των δήμων της περιοχής.

– Η άμεση στελέχωση της Νομαρχίας Βοιωτίας, με επιστήμονες ειδίκευσης στο περιβάλλον, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η λειτουργία γραφείου περιβάλλοντος στα Οινόφυτα.

Το νομαρχιακό συμβούλιο αποφάσισε την (άμεση) συνάντηση με την ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ και του υπουργείου Εσωτερικών για την επίλυση των θεμάτων του Νομού που «η κρατική πολιτική τον έχει οδηγήσει σε περιθωριοποίηση».

Μακάρι να υπάρξουν μιμητές στην υπόλοιπη χώρα από τα κατά τόπους νομαρχιακά συμβούλια.

Κάλλιο αργά…

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 28/09/2007
http://www.enet.gr/online/online_hprint?q=%E1%F3%F9%F0%25&a=&id=43416560

 

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: