Δηλητήριο να το πιεις στο ποτήρι

24 10 2007

Δηλητήριο να το πιεις στο ποτήρι

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΟΥΓΑΝΗ

Ενας από τους δεκάδες ανεξέλεγκτους αγωγούς των εργοστασίων που μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα των περιοχών γύρω από τον Ασωπό.
Σε περιβαλλοντικό εφιάλτη χωρίς τέλος εξελίσσεται το πρόβλημα με το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο. Η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα φαίνεται ότι απλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς και φτάνει μέχρι την Αυλίδα.

Σε δείγμα που ελήφθη σε καφενείο του οικισμού Φάρου, βρέθηκε εξασθενές χρώμιο πολύ πάνω από τα όρια, το περισσότερο που έχει εντοπιστεί από τότε που η ουσία έγινε και επισήμως αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των κατοίκων των Οινοφύτων και του Ωρωπού, δηλαδή εδώ και περίπου 45 ημέρες.

Επικίνδυνα εργοστάσια

*Σε αυτό το διάστημα η πολιτεία όχι μόνο δεν κατάφερε να προμηθεύσει με καθαρό νερό τους δήμους αλλά ούτε καν εντόπισε ποιες βιομηχανίες προκαλούν τη μόλυνση, κάτι σχετικά εύκολο, αφού στην περιοχή λειτουργούν συγκεκριμένα εργοστάσια επεξεργασίας μετάλλου, φινιριστήρια και βαφεία τα οποία χρησιμοποιούν την επικίνδυνη αυτή χημική ουσία.

Αντ’ αυτού, υψηλόβαθμα στελέχη των αρμόδιων υπουργείων επιχειρούν να δημιουργήσουν σύγχυση όσον αφορά την επικινδυνότητά του. Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί η «εξαιρετικά επείγουσα» εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας που κυκλοφόρησε στις 12/9 και η οποία διαστρέφει τη θέση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), με σκοπό να υποβαθμίσει το όλο ζήτημα;

Συγκεκριμένα αναφέρεται σε «τεχνικές δυσκολίες αναλυτικής μέτρησης του εξασθενούς χρωμίου», τη στιγμή που ο ΠΟΥ καταγράφει τουλάχιστον τρεις τρόπους μέτρησης της ουσίας. Αλλά και η επισήμανση του υπουργείου Υγείας περί «έλλειψης τοξικολογικών δεδομένων για τις επιπτώσεις του κατά την κατάποση» δεν προκύπτει από κανένα κείμενο του οργανισμού.

Οι καταγγελίες

*Οπως και να ‘χει, τον περασμένο Μάιο κυκλοφόρησε μελέτη του Εθνικού Τοξικολογικού Προγράμματος του υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ η οποία αναφέρει ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο και μέσω της κατάποσης νερού.

Θυμίζουμε ότι μεγάλες ποσότητες της συγκεκριμένης ουσίας ανιχνεύθηκαν στον υδροφόρο ορίζοντα του Κορωπίου ήδη το 2004. Στις τεχνικές εκθέσεις που στήριξαν την τότε καταγγελία της νομαρχιακής συμβούλου Χριστιάνας Φράγκου αναφέρεται ότι «η εισαγωγή στον οργανισμό μεγάλων ποσοτήτων του μέσω των μολυσμένων τροφών ή του πόσιμου νερού είναι δυνατόν να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές και έλκη, καταστροφή των νεφρών και του ήπατος ακόμα και θάνατο, ανάλογα με το επίπεδο μόλυνσης».

*Πάντως οι κάτοικοι της περιοχής των Οινοφύτων και ένα μεγάλο μέρος του Ωρωπού ακόμη κι αν πίνουν μόνο εμφιαλωμένα νερά θα έρθουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σε επαφή με την επικίνδυνη ουσία. Οπως κάνει σε μια αυλή ένα τρίχρονο παιδί. Ξεφεύγει για λίγο από την επιτήρηση του πατέρα του και πιάνει το λάστιχο με το νερό.

*«Γι’ αυτό και θα ζητήσουμε αποζημίωση από την πολιτεία για κάθε ημέρα από τις 8/8 οπότε και διαπιστώθηκε η ύπαρξή του στον υδροφόρο ορίζοντα» λέει ο Γ. Οικονομίδης, ιερωμένος της περιοχής και πατέρας δύο αγοριών.

Γνωρίζει καλά ότι το πρόβλημα με το νερό υπάρχει εδώ και πολύν καιρό. Χρόνια τώρα φωνάζει για την αύξηση των θανάτων από καρκίνο στην ενορία του.

*Το εξασθενές χρώμιο δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου• κανείς δεν ξέρει τι θα βγει στην επιφάνεια αν γίνουν σοβαρές έρευνες και για άλλα επικίνδυνα τοξικά απόβλητα. Επιστήμονες επισημαίνουν ότι πρέπει να γίνουν επιδημιολογικές μελέτες και άμεσες τοξικολογικές εξετάσεις στους κατοίκους.

Εργάτες σε κίνδυνο

Στην βιομηχανική ζώνη εργάζονται πέραν των άλλων και 6.500 αλλοδαποί εργάτες. Οι περισσότεροι ενοικιαζόμενοι, δεν ξέρουν τη γλώσσα, ούτε έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τους κινδύνους που διατρέχουν. Σχεδόν όλοι πίνουν νερό από τη βρύση.

*«Περιφέρεια και νομαρχία έπρεπε να κηρύξουν άμεσα τους δήμους σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μέσω της νομοθεσίας για το πόσιμο νερό. Επίσης να κάνουν εκτεταμένους ελέγχους. Να κινητοποιηθούν άμεσα για τη χαρτογράφηση του προβλήματος» τονίζει ο Θ. Παντελόγλου, χημικός μηχανικός.

*Οπως μας δήλωσε ο Χρ. Παναγόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ωρωπού, «μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα καταθέσουμε μηνυτήρια αναφορά προς τρεις κατευθύνσεις: τις βιομηχανίες που ρυπαίνουν τον Ασωπό, τους υπεύθυνους της νομαρχίας Βοιωτίας που δεν τις ελέγχουν αποτελεσματικά αλλά και την κεντρική διοίκηση που δεν εφαρμόζει τη νομοθεσία».

Πριν από μερικούς μήνες η ομοσπονδία έδωσε μεγάλη δικαστική μάχη ενάντια σε 13 βιομηχανίες που κατηγορήθηκαν για εκτεταμένη ρύπανση του ποταμού Ασωπού.

*Τον Αύγουστο ο περιφερειάρχης Αθ. Σκορδάς προανήγγειλε την κατασκευή αγωγού και ενός διυλιστηρίου στον δήμο Οινοφύτων αλλά και την άμεση παροχή πόσιμου νερού από την ΕΥΔΑΠ.

*Τίποτα από αυτά δεν έχει ξεκινήσει. Ο δήμαρχος Οινοφύτων, Γ. Θεοδωρόπουλος, έχει πάρει τα κονδύλια (1,5 εκατ.) και περιμένει να τον ενημερώσουν για το αν τα έργα θα δημοπρατηθούν τελικά, κάτι που απεύχεται.

*Ακόμη πιο αργά κυλούν οι διαδικασίες για τον δήμο Ωρωπού. Εκεί προτείνεται η λύση της σύνδεσης των περιοχών που χρησιμοποιούσαν τις μολυσμένες γεωτρήσεις με την πηγή της Μαυροσουβάλας. «Πριν από μερικές μέρες κατέθεσα τα τεχνικά δελτία που χρειάζονται και περιμένω τη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Θησέας»» λέει ο Γ. Γαβριήλ, δήμαρχος Ωρωπού. Στο μεταξύ οι ανησυχητικές μετρήσεις πληθαίνουν και το δράμα συνεχίζεται…

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ – 23/09/2007
http://www.enet.gr/online/online_hprint?q=%E1%F3%F9%F0%25&a=&id=54055584

 


Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: