Δίνουν τώρα τα στοιχεία για τους παλιούς ελέγχους

24 10 2007

Δίνουν τώρα τα στοιχεία για τους παλιούς ελέγχους

Εθίγη το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ που γράψαμε («Ομερτά για τα ονόματα» – 8/10/07) ότι δεν δίνει στη δημοσιότητα τα ονόματα των επιχειρήσεων που δηλητηριάζουν τον Ασωπό και χιλιάδες κατοίκους στην περιοχή και, μέσω του υφυπουργού Σταύρου Καλογιάννη, μας απαντά μεταξύ άλλων:

1. Το ΥΠΕΧΩΔΕ μέσω της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος έχει πραγματοποιήσει συνολικά 50 ελέγχους στην περιοχή του Ασωπού. Οι 23 έλεγχοι έγιναν μεταξύ Μαρτίου 2004 και Αυγούστου 2007, οπότε και προέκυψε το θέμα με το εξασθενές χρώμιο. «Στις περιπτώσεις που διαπιστώθηκαν παραβάσεις συντάχθηκαν εκθέσεις ελέγχου, εκδόθηκαν πράξεις βεβαίωσης παράβασης και οι σχετικοί φάκελοι διαβιβάστηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, με εισηγήσεις επιβολής προστίμων ύψους 400.000 ευρώ περίπου». «Για όλα τα παραπάνω το ΥΠΕΧΩΔΕ όχι μόνο δεν απέκρυψε το παραμικρό, όπως παραπλανητικά αναφέρει ο συντάκτης σας, αλλά αντιθέτως έχω καταθέσει επανειλημμένα όλα τα σχετικά στοιχεία στα Πρακτικά της Βουλής, κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικού ελέγχου».

2.Για τους ελέγχους του τελευταίου διμήνου (σ.σ. δηλαδή τους υπόλοιπους 27), έχουν συνταχθεί εκθέσεις αυτοψίας και ελέγχου, καλούνται οι ελεγχόμενοι για απολογία και ακολουθεί η έκδοση των πράξεων βεβαίωσης παράβασης. «Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας η ανακοίνωση των ονομάτων των παραβατών θα γίνει από την Αρχή που επιβάλλει το πρόστιμο (νομάρχης, περιφερειάρχης, υπουργός ΠΕΧΩΔΕ)».

3. Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ Ευ. Μπαλτάς ήταν παρών στην ημερίδα του Ωρωπού για τον Ασωπό. «Οταν ολοκληρώθηκαν οι εισηγήσεις και αφού απάντησε στο διάλειμμα σε ερωτήσεις διαφόρων ενδιαφερομένων αποχώρησε, καθώς είχαν ήδη φύγει όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων και οι περισσότεροι από τους ομιλητές και τους παρευρισκομένους. Σε εκπροσώπους οικολογικής οργάνωσης της περιοχής που παρέμειναν ο κ. Μπαλτάς πρότεινε να ορίσουν επιτροπή και να συζητήσουν το θέμα στο υπουργείο».

4. Είναι δεδομένη η πρόθεση του ΥΠΕΧΩΔΕ «να καταλογισθούν ευθύνες σε όσους παρανόμως ρυπαίνουν». «Ολα γίνονται με τη δέουσα σοβαρότητα για τη σωστή απόδοση των ευθυνών».

Απάντηση συντάκτη:

1. Οι τρεις εκδηλώσεις που έγιναν σε Σχηματάρι, Ωρωπό και Δήλεσι το περασμένο Σαββατοκύριακο έγιναν προκειμένου οι 200.000 κάτοικοι και εργαζόμενοι της ευρύτερης περιοχής να λάβουν απαντήσεις από τους αρμοδίους για τα δηλητήρια που τους κλέβουν την υγεία. Η πληροφορία ότι μέσα σε τριάμισι χρόνια (Μάρτιος 2004-Αύγουστος 2007) έγιναν 23 έλεγχοι (6-7 ανά έτος) στα 250 εργοστάσια πέριξ του Ασωπού είναι σημαντική. Το αν και πόσο ανακουφίζει, είναι άλλο θέμα.

2. Ζητήσαμε από το υπουργείο και μας έστειλε τελικώς πίνακα με τις αυτοψίες που οδήγησαν σε πρόστιμα. Παρατηρήσεις: α) Μόνο μία επιχείρηση ελέγχθηκε δύο φορές (ΕΛΦΙΚΟ). β) Μέσα στο 2005 έγινε μόνο μία αυτοψία, γ) Οι αυτοψίες σταμάτησαν την 1/3/07. δ) Το σύνολο των προστίμων είναι 341.000 ευρώ και όχι 400.000 ευρώ )Οι αυτοψίες είναι 24 αλλά σε τέσσερις δεν διαπιστώθηκε παράβαση και δύο είναι ακόμη σε εξέλιξη.

3. Στο τελευταίο δίμηνο και αφού εντοπίστηκε το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο στο νερό που πίνουν πολλοί δήμοι της περιοχής, έγιναν 27 έλεγχοι. Η επιτάχυνση προφανής. Ο κ. Καλογιάννης μάς λέει ότι τα πρόστιμα αυτών των ελέγχων θα ανακοινωθούν από τις αρμόδιες αρχές.

4. Γιατί δεν συνέβη το ίδιο και με τα προηγούμενα αλλά πρέπει να τα βρούμε στα πρακτικά της Βουλής; Για τις παλιές αυτοψίες ενημερωθήκαμε στη διάρκεια της ημερίδας από τον πρώην βουλευτή της περιοχής Θαν. Κατσιγιάννη, που ήταν συντονιστής της εκδήλωσης. Ο κ. Κατσιγιάννης, όπως γράψαμε, αρνήθηκε να μας δώσει τα στοιχεία δεσμευόμενος απέναντι στους αρμοδίους. Πώς είναι δυνατόν ο κ. Κατσιγιάννης να μη γνώριζε ότι τα στοιχεία βρίσκονται στα πρακτικά της Βουλής, όπου ήταν και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος; Γιατί δεν μας είπαν το ίδιο οι εκπρόσωποι της πολιτείας που ήταν παρόντες στην εκδήλωση, δηλαδή ο γ.γ. Ευ. Μπαλτάς και ο επικεφαλής των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Ι. Δερμιτζάκης, αλλά μας παρέπεμπαν στον υπουργό (και όχι υφυπουργό) ΠΕΧΩΔΕ και τις ανακριτικές διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη;

5. Για το γεγονός ότι ο καθηγητής και γ.γ. του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ κ. Μπαλτάς αποχώρησε από την ημερίδα επειδή «είχαν φύγει εκπρόσωποι των κομμάτων» και «οι περισσότεροι από τους παρευρισκομένους» τι να πούμε; Οσοι μείναμε δεν ήμασταν λίγοι πάντως. Τα ερωτήματα ανθρώπων που ενδεχομένως έχουν υποστεί βλάβη στην υγεία τους από κρατική αμέλεια δεν είναι αμελητέα, όταν μάλιστα μοναδικό φάρμακο απέναντι στον πανικό είναι η ενημέρωση.

ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 11/10/2007

http://www.enet.gr/online/online_hprint?q=%E1%F3%F9%F0%25&a=&id=58503168

 


Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: