Βιομηχανίες ρύπανσης (2006)

24 10 2007

ΥΠΕΧΩΔΕ: Κανένα μέτρο προστασίας από το 42,5% των επιχειρήσεων

Βιομηχανίες ρύπανσης

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Σχεδόν μία στις δύο επιχειρήσεις στη χώρα μας αδιαφορούν για τις επιπτώσεις που προκαλούν στο περιβάλλον.

Οι 145 επιθεωρήσεις που έκαναν την προηγούμενη χρονιά οι επιθεωρητές περιβάλλοντος του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ έδειξαν ότι το 42,9% των βιομηχανιών και άλλων εγκαταστάσεων δεν λαμβάνουν τα προβλεπόμενα μέτρα για την προστασία των γύρω περιοχών.

Μάλιστα οι παραβάσεις ήταν τόσο σοβαρές ώστε 93 περιπτώσεις παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα, ενώ σε 90 καταλογίστηκαν και πρόστιμα συνολικού ύψους 2,1 εκατ. ευρώ.

Το ενδιαφέρον είναι ότι το 36% των περιπτώσεων που ελέχθηκαν αφορούσε δραστηριότητες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως οι εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, οι γνωστές χωματερές και οι προβληματικοί βιολογικοί καθαρισμοί λυμάτων. Στην «τσιμπίδα», έπειτα από καταγγελίες φορέων των Μεσογείων, πιάστηκε και το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» για παραλείψεις που αφορούν τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων του, τα οποία διοχετεύονται χωρίς επεξεργασία στη γύρω περιοχή. Μάλιστα η εταιρεία τιμωρήθηκε με πρόστιμο ύψους 430.000 ευρώ, αλλά δεν έχει γίνει γνωστό αν το έχει καταβάλει. Από τον κατάλογο δεν λείπουν «παρατράγουδα» που αφορούν κεραίες κινητής τηλεφωνίας, καθώς και τουριστικές μονάδες.

Είναι ενδεικτικό ότι το 15,5% των εγκαταστάσεων που ελέγχθηκαν δεν διέθεταν τις προβλεπόμενες εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων, ενώ σε ένα άλλο 6,7% είχε λήξει η άδεια και δεν είχαν φροντίσει να την ανανεώσουν. Οι πρωταθλητές είναι οι επιχειρήσεις που επιβαρύνουν με τα στερεά (22,7%) και τα υγρά (20,7%) απόβλητά τους. Το 11,6% συμβάλλει στην ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ το 10,9% προκαλεί θόρυβο ή λειτουργεί σε… προστατευόμενες περιοχές! Στην τελευταία αυτή κατηγορία βρίσκονται οι εκβολές του Κηφισού. Από τις 16 επιθεωρήσεις που έγιναν την περασμένη χρονιά διαπιστώθηκε ότι μόλις 3 επιχειρήσεις εφάρμοζαν το διάταγμα του 1994 που προβλέπει αυστηρά μέτρα προστασίας της κοίτης του ποταμού. Παράνομες αμμοληψίες γίνονται στον Αξιό, παρά το γεγονός ότι περιλαμβάνεται στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA και έχουν επιβληθεί στο παρελθόν πρόστιμα από τη νομαρχία Θεσσαλονίκης.

Στους κατ’ εξακολούθησιν παραβάτες περιλαμβάνεται η βιομηχανική περιοχή στα Οινόφυτα, λόγω της επιβάρυνσης που προκαλεί στον ποταμό Ασωπό. Την περασμένη χρονιά ελέγχθηκαν 17 δραστηριότητες, από τις οποίες μόνο δύο λειτουργούσαν σύμφωνα με τις νόμιμες προϋποθέσεις. Στις περιπτώσεις που έχουν ολοκληρωθεί οι διαδιασίες έχουν καταλογιστεί πρόστιμα πάνω από 200.000 ευρώ.

Το σώμα επιθεωρητών περιβάλλοντος συγκροτήθηκε κατ’ επιταγή της σχετικής κοινοτικής Οδηγίας, τον Οκτώβριο του 2003 και οφείλει να υποβάλει ετήσιες εκθέσεις στις υπηρεσίες των Βρυξελλών. Μόλις το Σεπτέμβριο δημοσιοποιήθηκε η αναφορά για το 2005, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι συντάχθηκε η οφειλόμενη έκθεση για την προηγούμενη χρονιά.

Αδιαφορία

Κάθε χρόνο υποβάλλονται περίπου 500 καταγγελίες για περιβαλλοντικές παραβάσεις, αλλά δεν προλαβαίνουν να γίνουν έλεγχοι λόγω έλλειψης προσωπικού. Το διάταγμα συγκρότησης του σώματος επιθεωρητών περιβάλλοντος προβλέπει στελέχωση των υπηρεσιών από 78 εξειδικευμένους επιστήμονες, κυρίως με μετατάξεις από άλλες υπηρεσίες. Σήμερα στις αρμόδιες υπηρεσίες υπηρετούν μόνον 29 στελέχη, ενώ αυτές τις ημέρες προωθούνται οι διαδικασίες για κάλυψη άλλων 21 θέσεων με μετάταξη.

Αδιάφορες όμως εμφανίζονται οι υπηρεσίες των συναρμόδιων υπουργείων, των περιφερειαρχών και των νομαρχιών που με απροθυμία απαντούν στα ερωτηματολόγια των επιθεωρητών. Είναι ενδεικτικό ότι μόλις 28 υπηρεσίες νομαρχιών, σε σύνολο 55, ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους, ενώ και από τις υπηρεσίες των υπουργείων απάντησαν μόλις 10.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 06/11/2006

http://www.enet.gr/online/online_hprint?q=%E1%F3%F9%F0%25&a=&id=66017164

 

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: