Ασωπός, ποταμός των λυμάτων…

24 10 2007

EΛΛAΔA Hμερομηνία δημοσίευσης: 15-03-06

Ασωπός, ποταμός των λυμάτων…

Γιωργος Λιαλιος

Μη αναστρέψιμη είναι η μόλυνση που έχει προκληθεί στον ποταμό Ασωπό από τη χρησιμοποίησή του για δεκαετίες ως αγωγού απομάκρυνσης βιομηχανικών λυμάτων. Μάλιστα την τελευταία διετία έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 250.000 ευρώ σε 9 επιχειρήσεις που δεν τηρούσαν τη νομοθεσία και μόλυναν το ποτάμι, ενώ εκκρεμούν 10 ακόμα υποθέσεις. Φορείς και κάτοικοι ζητούν περισσότερους ελέγχους.

Τμήματα του Ασωπού στην Αττική και τη Βοιωτία επισκέφθηκαν χθες μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, προκειμένου να ενημερωθούν για την έκταση του προβλήματος. Οι δέκα βουλευτές συνοδεύονταν από τον γενικό επιθεωρητή Περιβάλλοντος, κ. Γ. Δερμιτζάκη, και είχαν συναντήσεις με τοπικούς παράγοντες των παραποτάμιων περιοχών.

Πάντως, η απόρριψη λυμάτων στον Ασωπό δεν είναι παράνομη• Προεδρικό Διάταγμα του 1969 χαρακτηρίζει τον Ασωπό «αγωγό παροχέτευσης επεξεργασμένων λυμάτων εργοστασίων». Ομως, σύμφωνα με στοιχεία της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, πολλές από τις 200 επιχειρήσεις που απορρίπτουν τα λύματά τους στο ποτάμι δεν τα υποβάλλουν πρώτα σε κατάλληλη επεξεργασία. Τις μεγαλύτερες παραβάσεις σημειώνουν βαφεία, επιμεταλλωτήρια και βιομηχανίες τροφίμων.

Ηδη οι φάκελοι εννέα εταιρειών έχουν σταλεί στον εισαγγελέα, ενώ ο νομάρχης έχει επιβάλει πρόστιμα ύψους 250.000 ευρώ. «Οι παραβάσεις αφορούσαν κατά 20% υγρά απόβλητα, κατά 25% στερεά απόβλητα, ενώ οι υπόλοιπες υποθέσεις την έλλειψη ή μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δερμιτζάκης. Οι υποθέσεις ακόμα δέκα επιχειρήσεων της περιοχής του Ασωπού εκκρεμούν και πρόκειται να κριθούν μέσα στο επόμενο δίμηνο, πιθανότατα με την επιβολή προστίμων ανάλογου ύψους. Ανάμεσα στις εταιρείες αυτές βρίσκονται και δύο από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές στον χώρο των τροφίμων.

Από την πλευρά της, η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής υποσχέθηκε να ζητήσει την ενίσχυση με προσωπικό των μηχανισμών ελέγχων των νομαρχιών, ενώ ο πρόεδρος της επιτροπής, βουλευτής Περιφέρειας Αττικής κ. Θανάσης Κατσιγιάννης, πρότεινε τη δημιουργία φορέα διαχείρισης του Ασωπού, ο οποίος και θα αναλάβει τη δημιουργία κεντρικής μονάδας επεξεργασίας λυμάτων.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_491492_15/03/2006_177248

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: