Μην ξεχνάς τον Ωρωπό (2004)

23 10 2007

Μην ξεχνάς τον ΩρωπόΤης ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

Ενας από τους τελευταίους υγροβιότοπους της Αττικής, η λιμνοθάλασσα Ωρωπού, απειλείται με εξαφάνιση! Αυθαίρετα μπαζώματα, παράνομοι δρόμοι και σκουπίδια «πνίγουν» ένα από τα λίγα καταφύγια όπου προσπάθησαν να επιβιώσουν 140 σπάνια είδη πουλιών, ανάμεσά τους ερωδιοί, φλαμίγκο και ψαραετοί.

Η περιοχή, που είναι και σταθμός μετανάστευσης πτηνών, σταδιακά συρρικνώθηκε και αλλοιώθηκε. Τον τελευταίο καιρό η κατάσταση έφτασε στο «μη παραπέρα». Κάτοικοι και περιβαλλοντικές οργανώσεις με καταγγελίες τους διεκδίκησαν τη διάσωσή της και ήδη ο εισαγγελέας Πρωτοδικών έχει διατάξει προκαταρκτική εξέταση για τη διερεύνηση του θέματος, ενώ η WWF Ελλάς έχει υποβάλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου.

**Το Νοέμβριο του 2003 καταγγελίες κατοίκων σε τοπική εφημερίδα μιλούσαν για φορτηγά που επί τρεις ημέρες ξεφόρτωναν τόνους μπάζα, χώμα και σκουπίδια ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες στον χώρο της λιμνοθάλασσας.

Ξεφόρτωναν μπάζα

Στα τέλη του ίδιου μήνα όπως τονίζει ο εκδότης της τοπικής εφημερίδας «Ανατροπή», Γιώργος Γαρυφάλλου, «πολίτες κατήγγειλαν πως και πάλι φορτηγά ξεφόρτωναν μπάζα στον ίδιο χώρο και μάλιστα κάποιο μηχάνημα προχωρούσε σε εργασίες δημιουργίας δρόμου μέσα στα όρια της λιμνοθάλασσας υπό την καθοδήγηση δημοτικού συμβούλου της συμπολίτευσης. Σπεύσαμε εκεί και διαπιστώσαμε πώς υπήρχε αναταραχή από τους κατοίκους».

Η αντιπρόεδρος μάλιστα του δ.σ. Αλέκα Κοντογιάννη ζητούσε εξηγήσεις από συνάδελφό της.

Η Α. Κοντογιάννη μας το επιβεβαίωσε: «Ο δημοτικός σύμβουλος είπε ότι ενεργούσε κατ’ εντολή του δημάρχου. Ζήτησα επίμονα την άδεια για τις εργασίες και τις σχετικές περιβαλλοντικές μελέτες. Τελικά σταμάτησαν όταν ειδοποιήσαμε την αστυνομία και υπήρχε κίνδυνος αυτόφωρου και κατάσχεσης του μηχανήματος».

**Διαφορετικά εκτιμά το γεγονός ο δήμαρχος Ωρωπού Σπύρος Μέξης, που τονίζει πως «το φορτηγό μετέφερε κλαδιά που προορίζονταν για κάψιμο κοντά στον αιγιαλό, σε περιοχή άσχετη με αυτή που ονομάζουν λιμνοθάλασσα. Τι μπάζα μπορεί να έχει ένας δήμος;», αναρωτιέται.

Και αποδίδει τις διαμαρτυρίες των κατοίκων και της Α. Κοντογιάννη, «η οποία θα απομακρυνθεί τον επόμενο μήνα από τη θέση της αντιπροέδρου», σε αντιπολιτευτικές τακτικές.

Η διένεξη αυτή στάθηκε αφορμή για να αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι των ευθυνών για την καταστροφή του υγροτόπου που είχε συμπεριληφθεί στον επιστημονικό κατάλογο των περιοχών προς ένταξη στο Δίκτυο Φύση (Natura) 2000. Παρά τη σημασία του, δεν εντάχθηκε τελικώς: «Γιατί θα υπήρχε τεράστιο πρόβλημα με τα λύματα της βιομηχανικής ζώνης Οινοφύτων που εκλύονται στον ποταμό Ασωπό. Οι εκβολές του είναι στα 800 μέτρα από τη λιμνοθάλασσα και μέσω της θαλάσσης φτάνουν στον υγροβιότοπο», τονίζει ο Γιώργος Γαρυφάλλου.

**Η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ έκανε στις 15 Μαρτίου 2004 έλεγχο στην περιοχή της λίμνης και διαπίστωσε «ανεξέλεγκτη απόρριψη στερεών αποβλήτων, αυθαίρετες διαμορφώσεις και έργα οδοποιίας, καθώς και κατασκευή ράμπας καθέλκυσης σκαφών στο γιαλό με αποτέλεσμα να καταστρέφεται το φυσικό περιβάλλον και να διαταράσσεται η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής».

Πρόστιμο στον δήμο

Για τις αυθαίρετες αυτές κατασκευές δεν έχει υποβληθεί ούτε έχει εγκριθεί καμία μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ο δε δήμος Ωρωπού παραδέχτηκε ότι είναι υπεύθυνος για τα έργα οδοποιίας.

Οι επιθεωρητές καταγράφουν την υποβάθμιση του βιοτόπου «λόγω της συνεχούς εναπόθεσης στερεών αποβλήτων όπως και την έλλειψη οποιασδήποτε περιβαλλοντικής αδειοδότησης στα έργα διαμόρφωσης της περιοχής».

Κατόπιν αυτών εισηγούνται προς τον αρμόδιο νομάρχη την επιβολή προστίμου 15.000 ευρώ στον Δήμο Ωρωπού.

* Στις 21/9, η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής επιβάλλει το πρόστιμο επειδή «ο δήμος δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια για την αποκατάσταση των επιχωματώσεων που έχουν αλλοιώσει την περιοχή, ενώ προβαίνει και σε νέες με την κατασκευή έργων οδοποιίας άνευ αδείας».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η νομαρχία κινείται κατά του δήμου. Στις 14 Ιουλίου είχε επιβάλει πρόστιμο 1.000 ευρώ για το ίδιο θέμα.

* Το ζήτημα γνωστοποιείται στη Βουλή προ 15νθημέρου. Με επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΝ Αθ. Λεβέντη καταγγέλλεται ότι «στη διάρκεια του καλοκαιριού φορτηγά του δήμου απέρριψαν μεγάλους όγκους στερεών αποβλήτων σε μια διαδρομή 150 μέτρων κατά μήκος της ακτής. Επίσης πραγματοποιήθηκε διάνοιξη και στρώσιμο δρόμου μήκους 180 μέτρων ενώ σε άλλο σημείο έχει κατασκευασθεί ασφαλτοστρωμένος δρόμος που καταλήγει στην ακτή, μήκους 300 μέτρων».

Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Στ. Καλογιάννης χαρακτηρίζει την περιοχή «σημαντικό υγρότοπο», παραπέμπει στην έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών καθώς και στην επιβολή προστίμων στον Δήμο Ωρωπού και δεσμεύεται για την προστασία της.

* «Αυθαίρετο» χαρακτηρίζει το πρόστιμο ο δήμαρχος Σπ. Μέξης: «Οι επιθεωρητές μιλούν ακαθόριστα. Είναι νεοσύστατη υπηρεσία και θέλουν να δείξουν έργο. Το θέμα ξεκίνησε από δημοσίευμα τοπικής αντιπολιτευόμενης εφημερίδας που επηρέασε τις υπηρεσίες. Τα έργα οδοποιίας στην πραγματικότητα είναι μικροεπισκευές σε δρόμο που προϋπήρχε εδώ και 15 χρόνια. Θα έπρεπε να πάρω άδεια γι’ αυτό;», αναρωτιέται.

* Ο δήμος που κατέθεσε την περασμένη Δευτέρα προσφυγή κατά των αποφάσεων του νομάρχη Αν. Αττικής πέτυχε να ανασταλεί προσωρινά η πληρωμή του προστίμου.

«Δεν θα πληρώσουμε δεκάρα», μας είπε ο δήμαρχος, που υποστηρίζει: «Η έκταση είναι ελώδης και έχει χαρακτηριστεί από την Επιτροπή Απαλλοτριώσεων και Διανομής ως πεδινή βοσκή. Αυθαίρετα χαρακτηρίστηκε υδροβιότοπος και λιμνοθάλασσα. Οι επιθεωρητές προσκόμισαν φωτογραφίες έργων που δεν έγιναν από εμάς. Τα μοναδικά στερεά απόβλητα που βεβαιώνει η υπηρεσία είναι ελάχιστα μπάζα που τοποθετήθηκαν από ασυνείδητους εδώ και χρόνια. Σε ό,τι αφορά τον δρόμο με χαλίκι αυτός δημιουργήθηκε προ 15ετίας, ενώ η προβλήτα καθέλκυσης σκαφών κατασκευάσθηκε τη δεκαετία του ’30».

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ – 28/11/2004
http://www.enet.gr/online/online_hprint?q=%E1%F3%F9%F0%25&a=&id=99760764


Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: