Ένα ποτάμι… μόλυνση (2004)

23 10 2007

Ένα ποτάμι… μόλυνσηΤου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΟΥΓΑΝΗ

 

Περήφανος γιος θεών -του Ποσειδώνα ή Δία ή Ωκεανού- ο Ασωπός ποταμός «βουλιάζει» χρόνο με το χρόνο όλο και πιο πολύ στα υγρά και στερεά λύματα 300(!) περίπου βιομηχανιών, οι οποίες εκτείνονται βορειοανατολικά της κοίτης του.
Μια μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή, η αντιμετώπιση της οποίας έχει εξελιχθεί σε… σαπουνόπερα.

 

Στο τελευταίο «επεισόδιο» η νεοσύστατη Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος διενήργησε δειγματοληπτικό έλεγχο σε 10 βιομηχανίες της περιοχής. Αφορμή ήταν οι έντονες καταγγελίες της Ομοσπονδίας Συλλόγων Κατοίκων Περιοχής Ωρωπού και μια σειρά από επερωτήσεις στη Βουλή. Στις 9 διαπιστώθηκαν παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας…

 

*«Συγκεκριμένα διαπιστώσαμε προβλήματα στην απόρριψη των υγρών αποβλήτων.

 

*Ακόμη και στις περιπτώσεις που γίνεται επεξεργασία τους, τις περισσότερες φορές είναι ελλιπής.

 

*Επίσης, «δεν υπάρχει μέριμνα για τη σωστή εναπόθεση των στερεών αποβλήτων (επικίνδυνων και μη), με αποτέλεσμα να εναποτίθενται στις κοίτες του ποταμού», λέει η Μαργαρίτα Καραβασίλη, γενική επιθεωρήτρια της ΕΥΕΠ.

 

Η υπηρεσία εισηγήθηκε στον νομάρχη Βοιωτίας την επιβολή προστίμων. Παράλληλα, διαβίβασε τους φακέλους στον εισαγγελέα και, όπως επισημαίνει η επιθεωρήτρια, «οι έλεγχοι θα συνεχιστούν».

 

Εικόνες της περιβαλλοντικής παρακμής ενός ιστορικού ποταμού που θα μπορούσε να αποτελεί πολύτιμη πηγή ζωής για τις δεκάδες περιοχές απ’ όπου διέρχεται.
«Εμείς πάντως έχουμε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα για το φλέγον θέμα της ρύπανσης προκειμένου να ανευρεθούν επιτέλους οι υπεύθυνοι της μόλυνσης.

 

Ωστόσο το βασικό μας αίτημα είναι ο άμεσος αποχαρακτηρισμός του ποταμού από αποδέκτη λυμάτων», λέει ο Χρήστος Παναγόπουλος, πρόεδρος της δραστήριας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού (με 20.000 μέλη).

 

Υδροφόρος ορίζοντας

 

*Ηταν το 1979 όταν οι νομάρχες Ανατολικής Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας και Φθιώτιδος αποφάσισαν ότι ο «χείμαρρος» Ασωπός θα δέχεται κατόπιν πλήρους επεξεργασίας υγρά βιομηχανικά απόβλητα και λύματα από βιομηχανικές και λοιπές εγκαταστάσεις της Βοιωτίας.

 

*Τα επόμενα χρόνια φάνηκε πόσο βαριά έπεσε η ιδιότυπη αυτή «ανταμοιβή» που επεφύλαξε η πολιτεία σε έναν ποταμό, του οποίου -σύμφωνα με τη μυθολογία- οι κόρες έδωσαν τα ονόματά τους σε έναν σωρό πόλεις και περιοχές (Νεμέα, Θήβη, Σαλαμίνα, Εύβοια, Τανάγρα κ.ά.).

 

Σε διάφορα σημεία του ποταμού τα νερά κατάμαυρα με κόκκινες αποχρώσεις. Τα απόβλητα των βιομηχανιών έχουν μολύνει σε μεγάλο βαθμό τον υδροφόρο ορίζοντα των περιοχών όπου εκτείνεται. Δεν είναι λίγες οι γεωτρήσεις σε Ωρωπό, Σκάλα και Συκάμινο που έχουν διακοπεί επειδή το νερό που βγάζουν είναι ακατάλληλο. Οι μετρήσεις δείχνουν υψηλή συγκέντρωση ρυπαντικών φορτίων.

 

Στις παραλιακές περιοχές που βρίσκονται δίπλα στις εκβολές του Ασωπού επικρατεί εδώ και χρόνια έντονη δυσοσμία. Σύμφωνα με περσινό έγγραφο της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, «οι φερτές ύλες από τον Ασωπό ευνοούν τη δημιουργία αναερόβιων συνθηκών και δυσοσμιών».

 

«Οι βιομηχανίες, εκμεταλλευόμενες την πλήρη αδυναμία των αρχών (στην προκειμένη περίπτωση των νομαρχιών) να τις ελέγξουν και να επιβάλλουν πρόστιμα, συνέχισαν να μολύνουν ανεξέλεγκτα το περιβάλλον», καταγγέλλει ο Χρήστος Παναγόπουλος.

 

Οπως επισημαίνει η Μαργαρίτα Καραβασίλη, «μια από τις πρώτες διαπιστώσεις μας κατά τις πρόσφατες επιθεωρήσεις ήταν ότι οι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες των νομαρχιών ήταν από ελάχιστοι έως ανύπαρκτοι».

 

«Εμείς πραγματοποιούμε ελέγχους στις βιομηχανίες περιοχής Οινοφύτων και Σχηματαρίου, αλλά δεν διαθέτουμε ούτε τα ανάλογα μηχανήματα, ούτε προσωπικό» λέει από την πλευρά του ο Κλέων Γεωργαντάς, νομάρχης Βοιωτίας.

 

*Το 1996, έπειτα από τη γενική κατακραυγή κατοίκων και συλλόγων των περιοχών όπου περνούσε ο ποταμός, το ΥΠΕΧΩΔΕ ξεκινά τις διαδικασίες ίδρυσης του Οργανισμού Προστασίας Ασωπού Ποταμού. Ανατίθεται στο ΕΜΠ να κάνει προκαταρκτική μελέτη-έρευνα για την ίδρυση, κατασκευή και λειτουργία κεντρικής μονάδας επεξεργασίας βιομηχανικών αποβλήτων της περιοχής Ασωπού ποταμού και αστικών λυμάτων Αυλώνας.

 

Το έργο… κόλλησε

 

Οπως λέει η Μαρία Λοϊζίδου, καθηγήτρια του ΕΜΠ και επιστημονική υπεύθυνη της μελέτης, «αν είχε υλοποιηθεί, θα βοηθούσε σημαντικά στην περιβαλλοντική αποκατάσταση της βεβαρημένης περιοχής του Ασωπού όπως και του δήμου Αυλώνας που δεν διαθέτει αποχετευτικό σύστημα για τα αστικά λύματα».

 

Το συνολικό κόστος του έργου είχε προϋπολογιστεί στο ποσό των 18 εκατ. ευρώ. Από τότε πέρασαν επτά χρόνια, το κόστος τώρα υπολογίζεται σε 60 εκατ. ευρώ και, όπως λέει ο νομάρχης Κλέων Γεωργαντάς, «το ΥΠΕΧΩΔΕ, παρά τις συνεχείς ενοχλήσεις και συσκέψεις, δεν προχώρησε στην υλοποίηση της μελέτης».

 

*«Η κατασκευή του έργου κόλλησε επειδή τα εργοστάσια είχαν ήδη επιδοτηθεί από την Ε.Ε. για βιολογικούς καθαρισμούς», τονίζει ο Στέφανος Δάβρης, δημοτικός σύμβουλος Ωρωπού.

 

*Το 2001, με παρέμβαση του ΥΠΕΧΩΔΕ, δημιουργήθηκε ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Αποβλήτων Ασωπού αποτελούμενος από μια σειρά δήμους και κοινότητες. «Μέσω αυτού πέτυχαμε μια χρηματοδότηση ενός εκατομμυρίου ευρώ προκειμένου να ολοκληρωθούν οι συμπληρωματικές μελέτες για τα αστικά λύματα των Ωροποχωρίων και να πάνε όλες μαζί στο Ταμείο Συνοχής. Ενώ όμως τα χρήματα είναι διαθέσιμα από τις αρχές του 2002, δεν έχει γίνει τίποτα», λέει ο Στέφανος Δάβρης.

 

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ – 05/09/2004
http://www.enet.gr/online/online_hprint?q=%E1%F3%F9%F0%25&a=&id=79178956

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: